НОВИНИ

От утре: С приоритет за ваксинация са хората над 60 г. и хронично болните (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:52, 17.05.2021
Чете се за: 04:30 мин.
Здраве
Слушай новината

От утре влиза в сила нова организация на ваксинационния процес - от понеделник до четвъртък ще се имунизират предимно хора над 60 години и такива с тежки хронични заболявания - това гласи заповед на здравното министерство.

В петък събота и неделя ще се ваксинират всички останали желаещи. Мотивите - досега са поставени малко над милион и 100 000 дози и едва 20% от тях са на хора в пенсионна възраст. Във видеообръщение Стойчо Кацаров отправи апел към българските граждани да се ваксинират, за да се сложи край на епидемията.

Промяна в реда за ваксинация при зелените коридори и личните лекари - в следващите два месеца приоритет ще са възрастните и хората с тежки заболявания. Те ще се ваксинират с предимство, а всички останали - в дните от петък до неделя. Това се налага според здравните власти заради бавния темп на ваксинация у нас, особено сред уязвимите групи.

"Ако имаме 1 милион поставени ваксини, 20% са на тази група над 60-годишна - тоест 200 000 ваксини. Ако ваксинираме възрастните, където са 80% от починалите, рязко ще намалим смъртността и това е нашият приоритет, затова изменяме плана в този вид - нещо, което винаги съм казвал, че с това трябваше да започнем. С това започнаха всички развити страни - с най-възрастните хора", каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов не се съгласи с тази оценка.

"Над половин милион са ваксинираните възрастни, те не са 20% и това е неистина. Това, което ме притеснява, е че заповедта, която е издадена, с новата организация сериозно ще компрометира темпото, което беше постигнато на ваксинациите и ще отдалечи колективния имунитет", каза бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов.

По данни на информационния портал общият брой на всички българи получили поне една доза ваксина българи е малко над 700 000 души. Личните лекари вече ще получават ваксини веднъж седмично от логистични пунктове във всяка община.

Здравните инспекции ще организират мобилни екипи за трудноподвижни хора, които желаят да се ваксинират, както и за хората в отдалечени райони.

Хората с час в електронния регистър ще се имунизират в петък, събота и неделя по реда на записване. Според здравния министър от това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките.

"Намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се завърне", каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Днес в столицата в осем ДКЦ-та бяха разкрити зелени коридори. Ще има достатъчно ваксини, страната ни се е присъединила към договора на Европейската комисия с "Пфайзер", по който се осигуряват ваксини за следващите две години. Засега не е ясно дали ще има нов оперативен щаб, заяви Кацаров, това е решение на министър-председателя.

"Това е една работна група към министъра, чиято задача е да съветва министър-председателя, моят съвет към сегашния министър-председател е, че ако той има потребност от това, той може да продължи да съществува, но от гледна точка на управление на кризата това не е необходимо", каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Дали ще има кадрови промени в самото министерство на този етап няма яснота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов: Конгрес през лятото ще има, промяната идва
Бербатов: Конгрес през лятото ще има, промяната идва
Излезе първото класиране за градините и яслите в София
Излезе първото класиране за градините и яслите в София