Здравният министър: Осигурени са достатъчно количество ваксини "Пфайзер" до 2023 г.

от БНТ
15:24, 17.05.2021
Чете се за: 04:37 мин.
Още
здравният министър осигурени достатъчно количество ваксини пфайзер 2023
Слушай новината

Правителството взе решение да се присъедини към договора на Европейската комисия с "Пфайзер", с който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за целия ЕС. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени в достатъчни количества за цялото население в следващите две години. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Договорът предвижда - ако се появи нов щам, "Пфайзер" да направи вариативна ваксина. За България числото е 14 милиона ваксини за тези две години, допълни д-р Кацаров.

"От днес влезе в сила моя заповед, с която разпореждам на Регионалните здравни инспекции да осигурят ваксини за личните лекари, за да се осигури по-голяма бързина и ефективност, те ще бъдат доставени до местата, където работят", обясни министър Кацаров.

Ще бъдат създадени мобилни групи за хора, които са неподвижни или живеят далеч, като съдействие ще окажат органите на МВР, социалното министерство, областните управители, кметовете и здравните медиатори.

Огромният брой починали са над 60 години, така че от понеделник до четвъртък ще се извършва ваксинация на хора над 60-годишна възраст и с хронични заболявания, обясни здравният министърът.

Министърът на здравеопазването с призив българите да се ваксинират

"Зелените" коридори не се затварят, те дори ще се разширяват, като в петък, събота и неделя ще се ваксинират всички граждани, включително и тези, записани в електронната система.

Този режим на ваксинация е предвиден за 2 месеца, надявам се да успеем да ваксинираме тази рискова група, защото това е решаващо за успеха срещу епидемията. Ако успеем да го направим, това ще ни развърже ръцете да премахнем много от съществуващите мерки и ограничения, каквото е желанието на гражданите, подчерта служебният здравен министър.

Знам, че има хора, които имат резерви за ваксините, аз самият съм имал резерви, защото много противоречиви информации се чуха, но вече са ваксинирани достатъчен брой и е ясно, че това е единственият начин да се нормализираме, каза още д-р Кацаров.

Никой не може да ни гарантира, че няма да има последваща вълна, включително от вирус, който се е изменил, допълни той.

ДКЦ-та в София отварят "зелени коридори” за ваксиниране (Снимки)

На въпрос за маските и дезинфектантите на изборите, здравният министър отговори:

Преценихме, че е по-добре процедурата да се децентрализира и доставката да се организира от областните управители според конкретните нужди, няма да минава през здравното министерство.

Най-вероятно ще има кадрови промени във ведомството, допълни още Кацаров.

Д-р Александър Симидчиев: Не бива да се спира работата на щаба, докато няма нов

На въпрос дали Националният оперативен щаб ще продължи да съществува, той заяви, че това е въпрос, който решава министър-председателят.

Моят съвет е, че ако самият той има потребност от това, той може да продължи да съществува, но от гледна точка на управлението на кризата, това не е необходимо.
Извънредната епидемична обстановка е до края на месец май. Тези дни трябва да решим. Има два аспекта, които да се вземат предвид. Данните показват намаление на разпространението на вируса. Това е зимна инфекция. Но има едно "но" - заплахата от нов щам. За сега не е регистриран такъв в България, но малко предпазливост не е излишна. Другият аспект е свързан с плащанията - те са обвързани с това дали има обявена такава, каза здравният министър.

В отговор на журналистически въпрос за нарушения в здравни заведения, министърът каза, че са назначени проверки, като посочи като пример Александровска болница и допълни, че проверки ще има и на други места.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НСО: Началникът ни ген. Емил Тонев не ползва платен годишен отпуск
НСО: Началникът ни ген. Емил Тонев не ползва платен годишен отпуск
Служебният кабинет одобри 57,1 млн. лв. за изборите на 11 юли
Служебният кабинет одобри 57,1 млн. лв. за изборите на 11 юли