НОВИНИ

Проф. Костадин Ангелов обвини настоящия здравен министър в лъжи

проф костадин ангелов обвини настоящия здравен министър лъжи
bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 17.05.2021
Чете се за: 04:02 мин.
Още
Слушай новината

Бившият министър на здравеопазването в кабинета "Борисов 3" проф. Костадин Ангелов обвини наследилия го на поста д-р Стойчо Кацаров в лъжи. В централата на ГЕРБ, а по-рано в пост във Фейсбук, проф. Ангелов заяви, че д-р Кацаров е излъгал за три неща по време на днешния си брифинг след заседанието на служебния кабинет.

"След брифинга на д-р Стойчо Кацаров разбрах, че държавата ще участва в осигуряване на ваксини за 2022 - 2023 година. Сумата е изключително висока, става дума за над половин милиард лева, което означава, че пари в бюджета има и той не трябва да бъде актуализиран“, каза проф. Ангелов.

„Направи ми нещо много добро впечатление - този екип, сегашният, припознава всички наши политики и ги продължава“, посочи още той и допълни, че ваксинационният процес продължава.

Здравният министър: Осигурени са достатъчно количество ваксини "Пфайзер" до 2023 г.

„Демагогията отстъпва място на здравия разум и д-р Кацаров от човек, който се съмняваше в качеството на ваксините, стана лекар, който носи отговорност за действията си и най-вече отговорност за българските граждани“, заяви още проф. Ангелов.

„Демагогията, която беше по площадите, отстъпва на здравия разум. Аз се надявам това да се случи и в други министерства“, каза още бившият министър на здравеопазването, но акцентира, че не може да подмине неистините, казани на брифинга след извънредното заседание на Министерски съвет.

По-рано днес и в профила си във Фейсбук проф. Костадин Ангелов написа, че "след брифинга на здравния министър разбрах следното:

1. Желанието му да засили ваксинационния процес, само че подписаната от него заповед противоречи на изразената пред микрофона амбиция. Заповедта казва, че зелените коридори за ваксиниране отпадат от понеделник до четвъртък. Недоумявам защо, след като имаме достатъчно количества ваксини.

2. Министърът на здравеопазването изрече три лъжи:

- Лъжа 1: Било му казано, че лични предпазни средства и дезинфектанти били получени в секционни комисии след изборите.

Фактите са: Всички лични предпазни средства и дезинфектанти са доставени в съответните изборни администрации повече от две седмици преди деня на вота (на 16, 17, 18 март).

- Лъжа 2: Всички европейски държави били стартирали ваксинационните си кампании срещу COVID-19 с възрастните хора над 65 години.

Фактите са: Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Гърция, Румъния, Латвия, Унгария, България, Сърбия, Турция, че и Русия стартираха ваксинационните си кампании с приоритетно имунизиране на медицинския персонал - лекари, мед. сестри, санитари.

- Лъжа 3: 20% от ваксинираните у нас са над 60-годишна възраст.

Фактите са: Ваксинираните български граждани над 60-годишна възраст към момента са 543 897 души! Или казано с прости думи - половината от хората с поставени поне една доза ваксина срещу COVID-19 са на възраст над 60 години".

По-рано днес министърът на здравеопазването се обърна с призив към българите да се ваксинират

"С промяната на ваксинационния план рискуваме драстично намаляване на темпа на имунизиране срещу COVID-19. Дано не съм прав", завършва той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Футболистите на Левски отиват на "Мъже под чехъл"
Футболистите на Левски отиват на "Мъже под чехъл"
Министрите Рашков и Балтова обсъдиха най-неотложните мерки за летния сезон
Министрите Рашков и Балтова обсъдиха най-неотложните мерки за летния сезон