НОВИНИ

Строителните дейности на плаж "Смокиня" продължават

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 17.05.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Строителните дейности на плаж "Смокиня" край Созопол продължават. Това става месец след поредицата от проверки, глоби и актове за дейностите на плажа. На пясъчната ивица сега концесионерът е разположил близо 80 бетонни блока, предназначени за изграждане на ново заведение. По разпореждане на министъра на туризма Стела Балтова днес беше извършена документална проверка на място.

Отново напрежение на плаж "Смокиня". Десетки 150-килограмови бетонни блокчета са разположени на пясъка. Т.нар. "бетонни пети" ще бъдат вградени в пясъка, а на мястото ще бъде изградено ново заведение. Според скицата на плажа държавата позволява до 2% застроена площ на пясъчната ивица.

Концесионерът е категоричен, че няма да унищожи дюните, които са в близост.

"16 години не е имало нощно заведение, което да работи след 23.00 ч. Няма да се изгражда и не мислим да изграждаме. Това са две заведения, които виждате. Това ще е ресторант, а това ще е луксозен бийч бар", каза Иван Алексиев, концесионер на плаж "Смокиня".

Природозащитници обаче смятат, че бетонните блокове не са екосъобразни.

"Тези дюни т.нар. Ембрионални дюни или зародишни методично са унищожени. Те в момента не съществуват, което му дава основание той върху това място да изгражда тези обекти. Тези ембрионални дюни са от изключително значение за целия дюнен комплекс.", каза Спас Узунов, Фондация "Биоразнообразие".

Само преди месец след обществено недоволство, че багер разрушава дюните на плаж "Смокиня" дейностите бяха спрени, а концесионерът глобен. Причината - не е съгласувал новата схема с Министерство на туризма.

Служители от Министерството провериха на място има ли незаконен строеж в близост до пясъчните дюни.

Регионалната дирекция за строителен контрол в Бургас също провери преместваем обект ли са бетоновите конструкциите на новото заведение.

"Проверката показва, че има обекти, които са започнати без да са издадени разрешения за монтаж", каза Крум Митев, инспектор РДНСК-Бургас.

"Към момента има само поставени обекти. Ако тръгне да се изгражда, ще бъде незаконно", каза Георги Илчев, главен специалист Отдел "Строителство" в Община Созопол.

Очаква се и окончателното решение на Министерство на туризма.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ: Най-много са трудовите нарушения, свързани с принудително излизане в отпуск
КНСБ: Най-много са трудовите нарушения, свързани с принудително излизане в отпуск
ЦСКА на среща с министър Кацаров за билетите за финала
ЦСКА на среща с министър Кацаров за билетите за финала