НОВИНИ

Приоритети в образованието: Матурите и новата учебна година са основните теми

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:15, 17.05.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Образование
Слушай новината

Четири приоритета представи днес просветното министерство, сред които успешното провеждане на матурите и анализ на дистанционното обучение. Ревизия няма да се прави. Утре ще стане ясно кога се връщат присъствено всички ученици и студентите. Днес класовете отново се смениха.

Днес в училище се върнаха учениците от първата ротация - това са 7-и, 8-и и 10-и клас. Те ще учат заедно с 6-и и 11-и, които са присъствено от миналия понеделник и така випуските стават пет. Вкъщи пък се върнаха 5-и и 9-и клас.

Децата от 1-ви до 4-ти клас вече доста време учат присъствено. Все още не се знае обаче ще се върнат ли в клас всички ученици.

Докато се вземе решение дали всички ученици, ще се върнат присъствено в клас, в училищата са готови да приемат двата класа, които от днес учат от вкъщи.

"Нашето мнение е, че би било добре вече да се връщат всичките, сега в момента 82% от всички ученици са в училище, дето 82 - там и 100", каза директорът на 51-о СУ Асен Александров.

"Според мен вече да се върнат всички ученици в училищата, тъй като ваксинацията върви добре, пандемията е овладяна вече", каза десетокласничката Виктория.

Днес министър Денков очерта четири приоритета за три месеца.

"Едва ли ще ви изненадам, първият приоритет е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, Националното външно оценяване и приемът след основно образование", каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Другите приоритети са - анализ на дистанционното обучение и пакет от мерки за следващата година, да се завърши картата за висшето образование в България и да се работи по Плана за възстановяване и устойчивост. Министърът отново увери, че няма да се променя нищо в матурите заради краткото време - те започват в сряда. Очерта някои предизвикателства.

"Възможността за теч на информация, техническите средства, с които трябва да се осигури оценяването, работата на оценителите, сроковете да се спазят, няма нещо ново в това отношение", каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Колкото до екипа - Мария Гайдарова ще се занимава със средното образование, Евгения Пеева също. За висшето ще отговаря Генка Петрова, за науката - Нели Косева. Ревизия на досегашната работа на министерството няма да се прави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След теча на лични данни - какво се случва с делата срещу НАП
След теча на лични данни - какво се случва с делата срещу НАП
Обявиха разширения състав на Хърватия за европейското първенство
Обявиха разширения състав на Хърватия за европейското първенство