НОВИНИ

От епидемичната обстановка зависи колко ще струват изборите на 11 юли

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:24, 17.05.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Колко ще струват извънредните парламентарни избори? Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на вота на 11 юли. Въпросът по-скъпи или по-евтини ще бъдат изборите през юли в сравнение с тези на 4 април, се превърна в публична дискусия и тема за сблъсък между политическите лидери.

Съществуват два варианта за крайната сметка на предсрочните избори. Всичко зависи от коронавируса. Ако няма обявена епидемична обстановка, то изборите ще са с над 8,5 млн. лв. по-евтини от тези на 4 април. Ако гласуваме в условията на епидемична обстановка, то изборите ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи.

Държавата предвижда да похарчи 57,1 млн. лева за парламентарния вот. Те трябва да покрият разходите за изборните книжа, логистиката, възнагражденията на комисиите, компютърната обработка на резултатите и разяснителната кампания. В сумата е включено и пълно обезпечение на над 500 секции в чужбина.

Освен тези 57,1 милиона лева са одобрени и допълнителни средства в размер на 11,1 милиона лева в случай, че епидемиологичната обстановка продължи по време на изборите. Ако епидемиологичната обстановка не продължи по време на изборите - тези пари няма да бъдат необходими, обясни Асен Василев, служебен министър на финансите.

След провеждането на обществена поръчка по доставката на допълнителните машини и след като стане ясно колко точно устройства ще бъдат необходими за вота, ще бъдат осигурени необходимите средства.

След като Министерството на образованието подаде информация какво видеонаблюдение има по училищата в момента и се прецени какво допълнително видеонаблюдение е необходимо и след като ЦИК прецени дали видеонаблюдение ще има или няма да има на тези избори, или то ще започне от следващите редовни избори, Министерството на финансите също така се е ангажирало да подсигури необходимите средства за допълнителното видеонаблюдение, ако такива са необходими, допълни министър Василев.

Здравният министър: Осигурени са достатъчно количество ваксини "Пфайзер" до 2023 г.

Здравният министър отчете: проведената на предишните избори процедура за осигуряване на маски и дезинфектанти не е била най-добрата.

Даже ми казаха, че е имало комисии, които са ги получили на другия ден след изборите част от предпазните средства. Затова преценихме, че е по-добре и Министерството на финансите се съгласиха - процедурата да се децентрализира и доставката да се организира от областните управители, обясни д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

Екс здравният министър определи твърденията за забавени доставки на предпазни средства като неистини.

Държа дебело да подчертая, че на 16, 17 и 18 март по график по часове всички изборни администрации получиха личните си предпазни средства и дезинфектанти, заяви проф. Костадин Ангелов, бивш министър на здравеопазването.

Проф. Костадин Ангелов обвини настоящия здравен министър в лъжи

Извънредното заседание на Министерския съвет започна с обръщение на служебния премиер към медиите.

Разчитаме на вашето спокойствие, но и да отразявате това, което се случва като мисля, че е важно хората да са запознати. Така ще работим, както сме обещали - открито и навременно ще подаваме информация към вас, категоричен беше Стефан Янев.

Следващото заседание на Министерския съвет се очаква да бъде в четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неофициално: Със 140 км/ч се е движила колата на загиналите край Русе младежи
Неофициално: Със 140 км/ч се е движила колата на загиналите край Русе младежи
Съдът изгони Местан от заседанието срещу него
Съдът изгони Местан от заседанието срещу него