След теча на лични данни - какво се случва с делата срещу НАП

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:24, 17.05.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици дела срещу НАП заради теча на данни през 2019 г. след хакерската атака. Те са заведени основно от физически лица. По някои от тях вече има присъдени обезщетения, други искове са отхвърлени. Заради противоречивите съдебни решения, Върховният административен съд обяви в края на миналата седмица, че отправя запитване до Европейския съд.

Личните данни на Георги Гочев, който е асистент в СУ и адвокат, изтичат в публичното пространство след хакерската атака срещу НАП. Още през 2019 г. завежда дело за обезщетение за нанасяне на неимуществени вреди.

"Изпитвам притеснение от това, че личните ми данни могат да бъдат използвани неправомерно. НАП не са успели да ги защитят по най-добрия начин."

На първа инстанция делото е загубено. Съдът е приел, че не е налице основание да се присъди обезщетение. Предстои обжалване пред Върховния административен съд.

"Обезщетението е символично за 1000 лв. При мен въпросът е принципен. Не толкова като размер на обезщетението."

Оказва се, че на първа инстанция много от исковете са отхвърлени. Един от основните мотиви е, че неимуществените вреди като притеснения и страх от евентуална бъдеща злоупотреба, са хипотетични. Въпреки това обаче има и спечелени дела.

"Поне три от нашите дела приключиха с положителен резултат. По две от делата на нашите клиенти са присъдени обезщетения от по 500 лв., а на третия 200 лв. До момента има противоречива съдебна практика по отношение на размера, въпреки че вредите са почти идентични на всеки един от ищците", казва Ивайло Юруков, адвокат.

Заради противоречиви съдебни решения българският съд е отправил запитване до европейския - основният въпрос е дали НАП може да бъде освободена от отговорност в случай на хакерска атака. Запитването ще спре делата до произнасянето на магистратите. Според юристи обаче заради натовареността на съда в Люксембург отговор ще има най-рано след година-две.

"С оглед на тези срокове е възможно да започне да настъпва давността за предявяване на искове срещу НАП. Става въпрос за делата, които тепърва някои български граждани биха решили да водят хипотетично", казва Георги Гочев.

От НАП заявиха, че ще коментират след решението на Европейския съд.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Редица страни смекчават мерките срещу пандемията
Редица страни смекчават мерките срещу пандемията
Приоритети в образованието: Матурите и новата учебна година са основните теми
Приоритети в образованието: Матурите и новата учебна година са основните теми