НОВИНИ

Д-р Миндов: Няма да връщаме хора, имаме от всички видове ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 18.05.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

Новата наредба, издадена от здравния министър, поставя акцента и отговорността върху личните лекари. В нея липсва думичката "само" от понеделник до четвъртък, тоест приоритетно ще се ваксинират хората над 60 години. Няма да връщаме хора, имаме от всички видове ваксини. Ако отиде някой под 60 години няма да бъде върнат, а ще бъде записан за петък, като е възможно да бъде ваксиниран, особено, ако имаме отворен флакон. Това заяви в студиото на "Денят започва" д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

По думите му е по-удобно за младите да бъдат ваксинирани в празничните дни или късно вечер, след работа.

"Статистиката спря хаоса и нормализира нещата. В дните, когато ваксинират общопрактикуващите лекари, а това са делничните дни, трикратно се увеличава броят на ваксинираните лица. Дните, когато почиваме, 3 пъти по-малко са ваксинираните. Все още има много неваксинирани хора, които се колебаят", допълни д-р Георги Миндов.

Според него с новата наредба, благодарение на логистичните пунктове, опашките, на които се редят личните лекари, ще спрат.

"Днес ще стане ясно къде ще бъдат тези пунктове, ще бъде обявено. Нямаме лимит при заявяването на количествата на ваксините, единствено "Модерна" е до изчерпване в момента. РНК са най-предпочитани, имаме достъп и до ваксината на "Джонсън и Джонсън", досега аз лично не съм хвърлял доза. Личните лекари могат да имунизират и в домашни условия, когато се налага. Трябва да има щаб, докато има извънредна епидемиологична обстановка", каза още д-р Георги Миндов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Костадин Ангелов призова здравния министър да преосмисли заповедта и новите правила
Проф. Костадин Ангелов призова здравния министър да преосмисли заповедта и новите правила
Германия ще предлага ваксини на всички пълнолетни
Германия ще предлага ваксини на всички пълнолетни