НОВИНИ

Ремонтират учебно-материалната база във Висшето военновъздушно училище

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 18.05.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

През 2020 г. бе възстановено Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. За първи път от 20 години там започват ремонти на учебно-материалната база.

Повече от 20 години тук не са правени ремонти, въпреки че от 1 януари тук се обучават курсанти, има административен персонал, който работи. Но хубавата новина е, че от вчера тук започват мащабни ремонти.

"Стартира процедурата по ремонт на корпуса за обучение на курсанти, за смяна на дограма и външна изолация, което значително ще подобри условията за обучение на курсантите и на административния състав", обясни в "Денят започва" полковник Диков.

Той допълни, че всяка година курсантите се увеличават и има с по 20 повече.

Осъществена е обществена поръчка за ремонт на баните и вертикалната канализация, и чистата вода в курсантския корпус.

"Наистина голяма спънка. По време на пандемията обществените поръчки бяха спрени за известно време. Имахме обжалване, но въпреки всичко започва ремонтът. Надяваме се с този ремонт да подобрим условията, да привлечем и повече цивилни студенти, тъй като цивилните студенти носят и приходи, а обновяването на учебно-материалната база ще доведе и до по-голяма привлекателност", обясни полковник Андриян Колев.

Предвижда се и ремонт на изнесения център за обучение. Предвижда се там да се обучават цивилните студенти, като ще има възможност и за общежитие, и за стол.

По думите на полк. Колев като академичен състав Висшето военновъздушно училище не отстъпва на останалите военни училища, но като учебно-материална база - да.

"Предвижда се с фирмата доставчик на F-16 до края на годината да започне оборудването на кабинет за виртуална реалност за техниците на F-16, което ще бъде най-доброто в Източна Европа", каза още полк. Колев.

Тази година стартира специалността Авиационен мениджмънт, където в учебния план и в програмата е заложена теорията за пилот любител.

Репортер: Калчо Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създателят на "Тесла" Илън Мъск падна на трета позиция в списъка на най-богатите
Създателят на "Тесла" Илън Мъск падна на трета позиция в списъка на най-богатите
Почина жената, простреляна в столичното метро
Почина жената, простреляна в столичното метро