8 карантинирани ученици ще се явят утре на матурата по БЕЛ, ще бъдат в отделни стаи

от БНТ
08:32, 18.05.2021
5726
Чете се за: 06:12 мин.
Още
Слушай новината

Осем ученици ще държат зрелостния изпит по български език и литература утре в отделна стая и ще влязат през отделен вход, защото са под карантина. Това каза служебният министър на образованието - проф. Николай Денков в "Денят започва".

Около 49 500 са учениците заявили, че ще се явят на изпит. Приблизително 48100 от тях са завършващите в момента, и около 1400 са такива от минали години, които сега са заявили желание да положат изпита.

Децата трябва да са през цялото време с маска, която е препоръчително да си осигурят сами, въпреки че ще има и други на разположение.

"Очаквам изпитите да минат добре, защото организацията е много добра. В момента организацията върви, няма да се променя нищо от заложените мерки", каза служебният министър.

По думите на проф. Денков статистиката показва, че обикновено около 95% се явяват на изпит и около 90% от тези, които се явяват, успяват да го изкарат и да завършат 12-и клас.

"Това е вече четвърта година, в която изпитите се провеждат по този начин, така че е отработена системата. Всички ученици от вчера трябва да знаят в кои училища ще се явят на матура. За момента информацията е за карантинирани 8 ученици в цялата страна, те ще бъдат поставени в отделни стаи, на практика ще бъде по един човек в стая. Ще влизат от отделен вход, квесторите при тях ще бъдат ваксинирани", каза проф. Денков.

4 човека има болни, те трябва да се явят наесен във втората сесия. Маските ще бъдат задължителни както на влизане, така и по време на изпита. Ако някой е забравил да си вземе, ще има маски на разположение, но призивът е всеки да си носи, даже повече от една, за да може да си я смени по време на изпита, посъветва министърът.

Според него изпитът утре ще даде картина не само на общото ниво, а точно по региони в училища къде има специфични дефицити. Това е важен елемент от анализа на цялата система.

"Както вече обявихме, вторият ни приоритет е да видим какви са истинските проблеми. Някои от тях са унаследени отпреди това дистанционно обучение, но голяма част от тях бяха усилени от дистанционното преподаване. Започнахме този анализ, събираме информация от различни източници. Това, което сме обещали, до края на мандата на служебното правителство този анализ да бъде извършен и като информация, която идва по всички канали, и като списък от препоръки, които можем да направим за следващата учебна година", обясни проф. Денков.

МОН: Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища

Няма причина да бъде още удължавана учебната година. Учебният план е направен още в началото на годината, каза министърът. На 23 май ще завършат учениците от 1-ви до 3-ти клас, на 30 юни ще завършат тези от 4-ти до 6-и клас. Този график включва и допълнителната, и общата помощ, която е необходима за наваксване на материала, каза министърът.

Категорично решението е, че няма никакви основания да се отменят изпитите, първо, защото това е законово изискване, и, второ, предаден е целият материал и от тази гледна точка няма никакво основание да се намалява материалът, който ще бъде включен в изпита.

"Освен това държа да подчертая, че отдавна вече изпитите не изискват преповтаряне, преразказване на някакви обемни материали, които се изучават в училище. Там се дава текст, той трябва да се прочете, той е сравнително малък и след това да се напише есе или интерпретативно съчинение, нещо, което е по-скоро въпрос на обща култура, на комуникационна култура, на граматически знания, отколкото да на запомняне какво е учено в училище", коментира проф. Денков.

Във връзка с изпита след 10-и клас разликата с миналата година според него е, че когато за първи път сме попаднали в тази ситуация, е имало известно объркване, липса на технически средства, а тази година, благодарение на това, че е изградена система за дистанционно обучение - и заради това не е имало грипни и дървени ваканции, част от учителите казват, че са имали повече време за преподаване, отколкото миналата година.

След връщането в училище всеки преподавател иска да компенсира с писменото оценяване и по този начин всеки ден децата ще имат по няколко контролни.

"Действително това е проблем и ще бъде заложено в препоръките за следващата година. Трябва да се подобрят методите за оценка по време на дистанционното обучение, за да не се претоварват след това психически децата, когато се върнат в училище", каза служебният министър.

Утре се очаква заповед от министъра на здравеопазването за връщането на студентите в режим на присъствено обучение. Кандидатстудентските изпити ще се провеждат както досега, допълни той.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Защо бавят ремонта на детската градина в столичния квартал "Кръстова вада"?
Защо бавят ремонта на детската градина в столичния квартал "Кръстова вада"?
Израелски самолети нанесоха нови удари в Газа, жертвите на конфликта се увеличават
Израелски самолети нанесоха нови удари в Газа, жертвите на конфликта се увеличават