МОН: Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища

от БНТ
10:19, 18.05.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Още
мон учебната година удължава реално 300 училища
Слушай новината

Вторият учебен срок за 1-ви до 3-ти клас приключва на 23 юни 2021 г., а за 4-ти до 6-и клас – на 30 юни 2021 г. Това предвижда заповед на бившия министър на образованието и науката.

Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от 1-ви до 6-и клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от 4-ти до 6-и клас и съответно три седмици за учениците от 1-ви до 3-ти клас по два начина:

- за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал;

- за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.

Всяко училище ще публикува на сайта си график за планираните дейности до официалния край на втория учебен срок.

Заниманията с деца, които надхвърлят предвидения преподавателски норматив, трябва да бъдат платени на учителите в рамките на делегираните бюджети на училищата, по проекти и/или чрез общинските програми за стимулиране на дейности и изяви на учениците.

Документите за завършен клас или етап на обучение ще бъдат издадени най-късно до седем дни от края на срока, независимо че учебните дни за съответния випуск в конкретно училище може да са приключили по-рано. Четвъртокласниците ще получат удостоверенията си за завършен начален етап на основно образование на 1 юли 2021 г., за да имат възможност да кандидатстват в гимназии с профили "Математика" и "Природни науки".

8 са карантинираните ученици, които ще се явят утре на матурата по БЕЛ

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Елица Василева се сгоди
Елица Василева се сгоди
Стан Вавринка пропуска Ролан Гарос
Стан Вавринка пропуска Ролан Гарос