Росица Матева, ЦИК: Днес се очаква по-голяма яснота за цената за доставка на машините за изборите

от БНТ
08:56, 18.05.2021 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се очаква по-голяма яснота за цената за доставка на машините за изборите. Най-вероятно ще са необходими около 300 броя за вота в чужбина. Това каза в "Денят започва" заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Вече беше изчислено, че транспортирането и хартиените бюлетини ще струват около 57 милиона лева. Видеоизлъчване може да се осъществява от хората, които имат право на това, но при ясни правила, които тепърва трябва да бъдат дефинирани.

"Централната избирателна комисия трябва да вземе решение, в което много ясно да бъде посочено кой има право и как да прави това видеоизлъчване или видеозаписване. Всъщност трябва да се прецени къде ще се излъчва, кой ще има право да го прави. Ако се заснема - този материал къде ще се съхранява. Това нещо трябва да бъде описано в решение", заяви Росица Матева.

По думите ѝ сумата, отпусната за предстоящите предсрочни парламентарни избори, е малко по-малка от тази, която беше предвидена в бюджета на ЦИК за изборите на 4 април.

Росица Матева обясни, че от предишната план-сметка не са използвани всички средства.

"За медийни пакети сме предвидили дори малко повече от предвиденото на 4 април. Неизразходваните средства се връщат в бюджета", добави Росица Матева.

По думите ѝ сега за ЦИК са предвидени 7 700 000 лева, които включват възнагражденията на секционните избирателни комисии, на районните избирателни комисии, допълнителните лица, които се назначават в ЦИК по време на активен период, за разяснителна кампания, за обучение, за отпечатване на хартиените бюлетини.

"След като установим колко машини ще ни бъдат необходими, ще трябва да бъдат отпуснати допълнителни средства, както и сума за логистиката на машините - за транспорта им в страната и в чужбина. Поискани са справки колко избиратели има в отделните секции в страната и дали на места, където те са много над 300, е подходящо да се предвидят две или три машини, така че да е спокоен изборният процес", каза още Росица Матева.

От епидемичната обстановка зависи колко ще струват изборите на 11 юли

Тя предположи, че за страната може би няма да се наложи допълнително закупуване на машини, а според предварително проучване, за чужбина може би ще са необходими около 300 машини. "Не е ясно в колко избирателни секции в чужбина ще бъдат подадени повече от 300 заявления. Трябва да предположим каква ще е бройката", допълни Росица Матева.

"Освен това в Община Благоевград предстоят частични избори за 7 кметства, насрочени за 27 юни. За там са необходими 150 машини. Трябва да се предвиди, че е възможен и балотаж. После софтуерът на тези машини трябва да бъде преинсталиран, за да е подходящ за парламентарните избори. Това е свързано отново с логистика. Предстои ЦИК да вземе решение, в което много ясно да е посочено кой има право и как да прави видеоизлъчване или видеозаписване при установяване на резултата", каза още Росица Матева.

Тя съобщи, че ЦИК ще назначи по своя преценка РИК-овете, защото е факт, че има разногласия. По думите на Росица Матева от 31 районни избирателни комисии съгласие има само в 4 или 5.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина жената, простреляна в столичното метро
Почина жената, простреляна в столичното метро
Защо бавят ремонта на детската градина в столичния квартал "Кръстова вада"?
Защо бавят ремонта на детската градина в столичния квартал "Кръстова вада"?