НОВИНИ

Месеци наред кална вода тече от чешмите на две бургаски села

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 14.06.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на две населени места край Бургас недоволстват от некачествена вода. В продължение на години местните от село Димчево и Маринка подават сигнали за мръсна вода, която тече от чешмите им.

Влизаме в къщата на Ася и Ибрахим от бургаското с. Димчево. Двамата живеят в селото от 20 години. Разказват, че не използват водата нито за пиене, нито за къпане.

"Много хора се оплакват, че водата е батак и пералните се развалят", разказа Ася Карталова.

"От селото не знам някой да пие от тази вода", допълни Ибрахим Мехмед.

Буквално от чешмите на жителите в селото тече кална вода. Проблемът се задълбочил през зимата, когато селото бе едно от най-засегнатите места от наводненията в региона. Двамата пенсионери признават, че трудно се справят с хигиенните си нужди. За да се снабдяват с чиста вода, разчитат на чужда помощ.

"Тук на комшиите поръчваме по две-три туби. Като свърши, пак", каза Ася.

Местните от съседното населено място Маринка имат същия проблем. Искането им е да се направи проектиране и обследване на нов водопровод.

-БНТ: На какво мирише водата?

"На тиня! Мътна, миришеща. Не е хубава. Аз не пия от чешмата вода. Купуваме си бутилирана", коментира Янка Христова.

Други наливат вода от съседното село Каменар или от Минералните бани. Според кмета на Маринка проблемът с водата е заради стара водопреносна система, която предизвиквала чести аварии.

"Другият проблем е новата канализация, изградена в нашето населено място, тъй като тя не е направена както трябва, строително-монтажните работи не са изпълнени добре", заяви кметът на Маринка Любомир Узунов.

От ВиК-Бургас заявиха, че водата преди 2 седмици е била със завишени показатели заради наводнение. Очаква се през следващите дни здравната инспекция да вземе повторни проби, за да се установи нейното качество.

Неволите с водата в населеното място датират от близо 30 години. Досега никой не е поемал инициатива за разрешаване на проблема. Сега обаче голяма част от местните са организирали подписка, която ще изпратят до всички отговорни институции.

"Идват често хора, които живеят тук. Търсят подписката. Но подписки има и по другите магазини, не само в нашия", коментира Недка Телева.

В миналото жителите на Маринка са доказали, че чрез събирането на подписи могат да постигнат своите цели. Така например, благодарение на подобни инициативи беше започнат ремонт на пътя между селата Твърдица - Маринка, а наскоро бе разрешен и проблемът с електрозахранването, което също дълги години създаваше ядове на местните.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд стартира същинската част от лятната подготовка
Ботев Пд стартира същинската част от лятната подготовка
Министър Кацаров: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък
Министър Кацаров: Ваксинационният обхват в социалните домове е нисък