НОВИНИ

Започват преговори за промени в здравеопазването

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:10, 14.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Слушай новината

Започват преговори между Здравната каса и Лекарския съюз за реформа в здравеопазването. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров поясни, че стартират обсъждания за промени в Националния рамков договор - сред идеите е да отпаднат лимитите за болниците, както и да се увеличат цените на клиничните пътеки. И двете искания според служебния министър ще влязат в сила не по-рано от 1 януари.

Целта на предложените промени е да се осигури както по-справедливо заплащане за извършената дейност от страна на болниците, така и по-качествена грижа за пациентите. Преговорите обаче все още са на начален етап. Кои от предложенията ще станат факт, тепърва ще стане ясно. Все още се уточнява и какви промени в нормативната уредба трябва да бъдат направени.

Първи стъпки за промяна на модела на здравната грижа, за да заработи по-добре и за пациентите, и за медиците. Сред обсъжданите идеи е да се премахнат лимитите на болниците. Те бяха въведени през 2015 г., доведоха до ръст на хоспитализациите и ограничиха в някаква степен правото на избор на пациентите къде да се лекуват. С промяната на болниците ще се плаща за всяка реално извършена дейност.

"Лимитите са наказание за добре работещите лечебни заведения и награда за онези болници, към които пациентите по-рядко се обръщат", смята министър Кацаров.

Обмисля се промяна на цените на клиничните пътеки.

"Цените на медицинските услуги са формирани емпирично и в някои случаи дори лобистки. Това е довело до тежки изкривявания в здравната система, включително липсата на лекари и желаещи да специализират в отделни специалности", коментира здравният министър.

Ще бъдат въведени и коефициенти, отразяващи тежестта на заболяването, възрастта на пациента и наличието на придружаващи заболявания, за да няма селектиране на пациенти - практика, която сега се наблюдава.

"Всичко това са механизми, които с подходящи коефициенти може да се получи по-справедливо заплащане, тоест този, който е приел да лекува човек с повече заболявания, да получи по-голяма сума, отколкото за същата диагноза млад човек без придружаващи заболявания", обясни министър Кацаров.

Колко ще струва осъществяването на тези идеи, на този етап не е ясно.

"Разчети за пари в момента няма да се правят, докато парламентът не приеме бюджета на касата, тогава може да се говори за разчети на пари", каза управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Предвижда се повече медицински дейности да преминат към извънболничната помощ. Ще се премахне изискването за денонощно разположение на личните лекари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите 1500 машини за изборите може да се купят без посредничеството на "Сиела Норма"
Новите 1500 машини за изборите може да се купят без посредничеството на "Сиела Норма"
Сираков: Диксън единствен поиска да инвестира в Левски, няма друг
Сираков: Диксън единствен поиска да инвестира в Левски, няма друг