НОВИНИ

"Внукът" на Бай Ганьо прави музей на дядо си в родното му село

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 14.06.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

"Внукът" на Бай Ганьо Румен Сомов събира експонати, за да отвори музей на името на дядо си в родното му село - Енина. В "До Чикаго и назад" е описан прототипът на Бай Ганьо.

"Моят корен е от Енина. От баща ми съм чувал, и от дядо ми, че съм наследник на Бай Ганьо. Може би са го крили през времето, защото все пак не са наследници на Крали Марко, но човек, когато се чувства спокоен и когато се чувства добре, е склонен да си признае", разказа Румен Сомов.

Той смята, че както в Ла Манча има къща музей на Дон Кихот, така и тук трябва да има музей на Бай Ганьо - герой, който по думите му е незаслужено неексплоатиран.

"Това е най-превежданата българска книга, а ние не направихме нищо, за да го направим като туристическа атракция, дори да се гордеем с него. Никой не се срамува, че Швейк е шматка, или че Дон Кихот е луд, или че Санчо Панса е глуповат селянин, който говори с поговорки. Хората си оценяват стойността на произведението и го рекламират по цял свят", категоричен беше Румен Сомов.

Различни експонати ще бъдат изложени за посетителите в музея. Сред тях са печатът на българския павилион в Чикаго - първият легитимен печат след Съединението на България, различни сувенири, свързани с героя и книги за Бай Ганьо, преведени на различни езици.

Румен Симов показа неизвестна снимка на Алеко Константинов, направена 2 или 3 години преди трагичната му смърт, от придворния фотограф на Фердинанд. Отзад е написано когато Алеко Константинов става прокурор.

Наследникът се надява до две-три години музеят да заработи.

Репортер: Деси Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици изобретиха фотоволтаична пейка с много екстри
Ученици изобретиха фотоволтаична пейка с много екстри
Показаха "офиса" на малоимотното лице, купило фирмата на шефа на НАП
Показаха "офиса" на малоимотното лице, купило фирмата на шефа на НАП