Поискаха 70 млн. долара откуп след мащабната кибератака в САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:22, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

70 милиона долара - толкова поискаха хакерите, за да "освободят" данните на клиентите на международната софтуерна компания "Касея". Мащабите след кибер нападението, извършено в петък, продължават да се разкриват.

Според шведския министър на отбраната то е "опит за саботаж на обществото". Москва не е получавала официално запитване по темата, въпреки хипотезите на Вашингтон, че зад атаката стои руски хакерски синдикат.

Посланието за искания откуп е публикувано в блог, в "тъмния интернет", често използван от хакерския синдикат, за който се предполага, че стои зад нападението срещу "Касея". Групата има славата на един от най-успешните изнудвачи в кибер криминалния свят. Малко преди края на работни ден в петък мрежата на международната компания "Касея", базирана в Маями, е заразена с вирус. Той блокира база данните на засегнатите машини и иска откуп за "освобождаването им". "Касея" оперира в 10 държви.

Пряко засегнати са около 60 от клиентите ѝ. Става дума за фирми с широк кръг на дейност - учебни заведения, публични организации, туристически агенции, счетоводни компании. Пряко следствие от кибератаката беше затварянето на 800 обекта на Верига хипермаркети в Швеция. Касовите апарати се оказаха блокирани. Според министъра на отбраната на страната това показва не само колко свързан е светът.

"Това е сериозна атака срещу основни функции на шведското общество. Тя показва колко крехки са системите когато стане за АйТи сигурност. Тя показва че всеки, отделно от обществото и от отделните компании, всеки трябва да работи върху способностите си да се защити от високотехнологични атаки - на каквито ние сме непрекъснато подложени.", заяви Петер Хулквист, министър на отбраната на Швеция.

Овладяването на последствията от виртуалното нападение са в ход. От "Касея" заявиха, че си сътрудничат с голяма компания за киберсигурност. По случая работи и ФБР. Днес в Кремъл коментираха, че не са получавали официално запитване за случая "Касея", въпреки че часове след атаката Вашингтон заподозря руската следа. Президентът Джо Байдън обаче каза, че не е напълно сигурно кой стои зад атаката.

Според Москва казусът може да бъде част от договорените в Женева между Байдън и Путин консултации по киберсигурността. Според експерти, исканата сума е твърде голяма. Те обаче напомнят, че след хакването на мрежата на най-големия доставчик на месо в света, зад което се предполага, че стои същата група, хакерите са получили по сметката си 11 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков: Наложителна е нова визия за управление на МВР
Бойко Рашков: Наложителна е нова визия за управление на МВР
Жертвите на падналия във Филипините самолет вече са 50
Жертвите на падналия във Филипините самолет вече са 50