НОВИНИ

Поискаха 70 млн. долара откуп след мащабната кибератака в САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:22, 05.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

70 милиона долара - толкова поискаха хакерите, за да "освободят" данните на клиентите на международната софтуерна компания "Касея". Мащабите след кибер нападението, извършено в петък, продължават да се разкриват.

Според шведския министър на отбраната то е "опит за саботаж на обществото". Москва не е получавала официално запитване по темата, въпреки хипотезите на Вашингтон, че зад атаката стои руски хакерски синдикат.

Посланието за искания откуп е публикувано в блог, в "тъмния интернет", често използван от хакерския синдикат, за който се предполага, че стои зад нападението срещу "Касея". Групата има славата на един от най-успешните изнудвачи в кибер криминалния свят. Малко преди края на работни ден в петък мрежата на международната компания "Касея", базирана в Маями, е заразена с вирус. Той блокира база данните на засегнатите машини и иска откуп за "освобождаването им". "Касея" оперира в 10 държви.

Пряко засегнати са около 60 от клиентите ѝ. Става дума за фирми с широк кръг на дейност - учебни заведения, публични организации, туристически агенции, счетоводни компании. Пряко следствие от кибератаката беше затварянето на 800 обекта на Верига хипермаркети в Швеция. Касовите апарати се оказаха блокирани. Според министъра на отбраната на страната това показва не само колко свързан е светът.

"Това е сериозна атака срещу основни функции на шведското общество. Тя показва колко крехки са системите когато стане за АйТи сигурност. Тя показва че всеки, отделно от обществото и от отделните компании, всеки трябва да работи върху способностите си да се защити от високотехнологични атаки - на каквито ние сме непрекъснато подложени.", заяви Петер Хулквист, министър на отбраната на Швеция.

Овладяването на последствията от виртуалното нападение са в ход. От "Касея" заявиха, че си сътрудничат с голяма компания за киберсигурност. По случая работи и ФБР. Днес в Кремъл коментираха, че не са получавали официално запитване за случая "Касея", въпреки че часове след атаката Вашингтон заподозря руската следа. Президентът Джо Байдън обаче каза, че не е напълно сигурно кой стои зад атаката.

Според Москва казусът може да бъде част от договорените в Женева между Байдън и Путин консултации по киберсигурността. Според експерти, исканата сума е твърде голяма. Те обаче напомнят, че след хакването на мрежата на най-големия доставчик на месо в света, зад което се предполага, че стои същата група, хакерите са получили по сметката си 11 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков: Наложителна е нова визия за управление на МВР
Бойко Рашков: Наложителна е нова визия за управление на МВР
Жертвите на падналия във Филипините самолет вече са 50
Жертвите на падналия във Филипините самолет вече са 50