НОВИНИ

Тихомир Безлов за цените в мигрантския център в "Бусманци": Това е безобразие

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 05.07.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Репортаж на БНТ показа скандален видеозапис, който разкри нередности в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Припомняме, че там един хляб се продаваше за 5 лв., един домат - за 2 лв., а цигарите, които са акцизна стока, с надценка.

Това си е безобразие, както и да го гледаме. Каквито и да са ни нагласите към бежанците, че ги храним, че те са тръгнали да правят едни пари на запад, това си е проблем, заяви в "Денят започва" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му обикновено институциите от затворен тип имат по-специални режими, има ли една такава вътрешна структура, дали ученическа лавка, или безмитен магазин, т.е. не е на свободния пазар, естествено, че собствениците ще се опитват да правят по-голяма печалба.

"Въпросът е този търговец, влязъл вътре в този център, колко ще му дадете да печели и кой ще му определи колко да печели, той очевидно е в по-сложни отношения, отколкото на улицата. Ако се опитате да му намалите печалбата, лавката ще остане там празна", коментира Безлов.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА БНТ: НАП проверява високите цени в мигрантския център в Бусманци

Според него е дискусионно колко са богати тези бежанци.

"Хората, очевидно тръгвайки към Западна Европа, взимат заеми, действително гигантски бизнес е, като се сметнат оборотите колко средно струва трафикът на един бежанец. Ако говорим за трасето през България зависи в каква посока е, е между 1000 и 4000-5000 евро", допълни Безлов.

По думите му в момента има по-голям брой влизащи бежанци и това, което се залавя на западната граница, показва, че има относително висок процент хора без биометрия, т.е., такива, които не са били заловени на турската или на гръцката граница. Миналата година нивата заради пандемията са били ниски, но дори тогава е имало начало на растеж спрямо 2019 г.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да правим при среща със змия?
Какво да правим при среща със змия?
Моуриньо: Англия не срещна проблеми с Украйна, но срещу Дания ще е друго
Моуриньо: Англия не срещна проблеми с Украйна, но срещу Дания ще е друго