НОВИНИ

В метрото: Гласуваме пробно с машина преди изборите

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:08, 06.07.2021 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
Регионални
Слушай новината

Дни преди предсрочните парламентарни избори на няколко места в столицата се провежда експериментално машинно гласуване. Устройства са поставени и на три ключови метростанции - "Софийски университет", "Орлов мост" и "Сердика". На място представител на РИК разяснява и помага на избирателите с пробното гласуване. То е доброволно, анонимно и се използва бюлетина без реални политически партии, коалиции и кандидати.

Облекчение и увереност, че машинното гласуване не е никак страшно. С такива чувства си тръгваха голяма част от хората, след първата им среща с устройството.

Най-трудно за хората при машинното гласуване се оказва поставянето на картата в устройството, както и силата с която докосват дисплея, признава Велин.

"Целта е хората първо да преодолеят страха си, да видят и да пипнат и да отидат уверени и да гласуват, да знаят как да го направят и изборът им да съответства на желанието им да няма грешки", обясни Велин Пеев, член на 24 РИК.

Около обяд потокът от желаещи да пробват машинното гласуване не спираше, образуваха се и опашки. Демонстрациите ще продължат до петък на различни места в града, за да се възползват максимален брой хора.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволниха регионалните началници на образованието в Пловдив и Видин
Уволниха регионалните началници на образованието в Пловдив и Видин
Лил официално назначи нов треньор
Лил официално назначи нов треньор