НОВИНИ

Почти година в Бобов дол чакат изграждането на нов спешен център

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 06.07.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Почти година жители на община Бобов дол чакат изграждането на нов спешен център. Старият се намира в сграда, която се продава, защото е част от бившата болница, а тя е обявена в несъстоятелност и се разпродава от синдик. От общината се притесняват, че ако се появи купувач, ще трябва да освободят помещенията.

Повече от 10 години в Бобов дол болницата е закрита, затова основната грижа за здравето на хората се поема от Спешния център и тримата лични лекари. Специалистите в града също са малко.

"Нямаме, нямаме, само личните ни лекари са тук, и вече с направление пътуваме до Дупница, до Кюстендил, кой къде намери".

Спешният център работи 24 часа в денонощието, като на разположение на пациентите е само един екип, който се състои от лекар, медицинска сестра и шофьор.

Община Бобов дол може да остане без Спешен център

В Бобов дол живеят около 9000 души, част от които и в момента пътуват до съедините общини Дупница или Кюстендил, за да получат медицинска помощ. Разходите за транспорт обаче натоварват най-вече хората от отдалечените села.

"За по-възрастните много ясно, че е затруднение".

"За възрастните хора може би да, с намирането на транспорт, който няма кой да му помага. Но като цяло се справяме в общината, не сме само в Бобов дол така. За съжаление на много места е такова положението в здравеопазването. Национална политика".

"Тук е личният лекар, той толкова много пациенти, може ли да ни обърне внимание. Лошо е да остане и без такава спешна помощ".

Община Бобов дол е правила опит да откупи помещенията, в които сега се намира Спешния център, но без успех. И на двата провели се търга други кандидати не е имало. За да бъде изграден нов център за бърза помощ, още преди няколко години администрацията е осигурила терен, но чака финансиране от Министерство на здравеопазването.

"Ако се прояви купувач, първата ми работа ще бъде да договарям с него да даде под наем помещенията, в които се помещава Спешният център. Така търсим и други варианти да бъде преместен, но няма къде засега. Засега няма кандидати за закупуване, да се надяваме, че докато не се направи медицинският център, новият, няма кой да закупи тези помещения и да си останат за спешна помощ", коментира кметът на града Елза Величкова.

За цялата община има и само две линейки, които покриват нуждите на пациентите.

Репортер: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показват гигантски африкански охлюви в Бургас (Снимки)
Показват гигантски африкански охлюви в Бургас (Снимки)
Ваксинирани служители може да не носят маска на работните си места
Ваксинирани служители може да не носят маска на работните си места