НОВИНИ

Словенският премиер: България чака прекалено дълго за Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:00, 06.07.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

България, Румъния и Хърватия прекалено дълго и по неоснователни причини са държани в чакалнята на Шенген. Това заяви в Страсбург премиерът на Словения Янез Янша.

Той представи пред евродепутатите приоритетите на словенското председателство, което започна на първи юли. Основен приоритет на Любляна ще бъде възстановяването на ЕС след пандемията от COVID. Страната се надява да постигне и напредък за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания.

Словенският премиер Янез Янша беше посрещнат в Страсбург с критики от страна на някои от политическите групи заради проблеми с медийната свобода в страната, с върховенството на закона и отказа на Любляна да излъчи делегирани прокурори в Европейската прокуратура.

Словенският премиер обеща, че страната му ще работи за европейската перспектива на Западните Балкани.

"Нашата цел е да препотвърдим, да съживим, да събудим европейската перспектива за Западните Балкани. Това обещание беше дадено на срещата в Солун 2003. Ако успеем да го постигнем, ще покажем, че ние сме стратегически фактор", заяви министър-председателят на Словения.

Според него България, Румъния и Хърватия са изпълнили критериите за членство в Шенген и трябва да бъдат приети.

"По наше мнение България, Румъния и Хърватия бяха държани прекалено дълго в чакалнята на Шенген по неоснователни причини", допълни още Янша.

Тази вечер в Европейския парламенти ще има дебат за Шенген. Очаква се евродепутатите да гласуват резолюция, в която призовават Съвета да изпълни ангажимента си и да предприеме незабавни действия за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на трите държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваксинирани служители може да не носят маска на работните си места
Ваксинирани служители може да не носят маска на работните си места
Тайсън Фюри предрече кой ще спечели между Макгрегър и Поарие
Тайсън Фюри предрече кой ще спечели между Макгрегър и Поарие