НОВИНИ

Многохилядни протести в Испания след убийство на млад мъж

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:39, 06.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Многохилядни протести в най-големите градове на Испания. Причината е убийство на млад човек, в северния град Ла Коруня. Смята се, че той е нападнат по хомофобски подбуди. Полицията все още работи по случая.

Хиляди хора излязоха в Мадрид, Барселона и други големи градове. На един от плакатите пишеше: "Вече не се боим от вас, убият ли един, убиват всички ни. Правосъдие за Самуел!" 24-годишният санитар Самуел Луис е нападнат в малките часове на съботния ден близо до нощен клуб в град Ла Коруня, провинция Галисия.

Един от нападателите крещял обидна дума, с която наричат хомосексуалистите. Самуел е пребит и по-късно е издъхнал в болницата.

"Това престъпление беше извършено, защото хомофобията убива", заяви Серхио Куевас, жител на Барселона.

В тази страна още не приемат, че има много начини да се обича. Не може някой да загуби живота си, защото е решил да го живее, като обича човек от същия пол", сподели Редан Евадо, жител на Барселона.

Испанската полиция написа в Туитър, че разследването продължава и до момента няма арести. Няма заключение за мотивите на нападението. Случаят обаче мобилизира активисти за правата на хората с различна сексуална ориентация.

По данни на вътрешното министерство през 2019 година в Испания са регистрирани 278 престъпления от омраза, свързани със сексуална ориентация.

Те са с 8,6% повече от предишната година. Агенцията на Европейския съюз за основните права предупреждава, че само малка част от тези престъпления се съобщават в полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Списъци с имена на избиратели откриха и в Кърджали, има задържан
Списъци с имена на избиратели откриха и в Кърджали, има задържан
Акция срещу купуването на гласове в сливенското село Градец
Акция срещу купуването на гласове в сливенското село Градец