НОВИНИ

На хотел в Португалия: Само с негативен тест или сертификат

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:28, 10.07.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

От днес в португалските хотели ще се допускат само гости, които предоставят негативен тест за COVID-19 или ваксинационен сертификат. Същите документи ще се изискват и за хранене вътре в ресторант.

Нови мерки в Португалия ще се прилагат в традиционно туристическите дестинации в страната, независимо от степента на разпространение на COVID-19. За да отседнат в хотел или друго място за настаняване, туристите ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус или цифрово удостоверение, че са ваксинирани или преболедували.

"Тези мерки увеличават сигурността. Истина е, че по този начин не се ограничава икономическата активност, но се повишава безопасността за здравето, което е и цел на нашите мерки", заяви Мариана Виейра да Силва, министър.

Същите документи ще са необходими, ако туристите искат да се хранят в ресторант в закрити помещения, като изискването е само за петък вечер и през почивните дни.

"Ще има задължителни тестове за посещение в ресторант през почивните дни в общините с висок или много висок риск от зараза. Използването на цифров сертификат във високорисковите общини ще позволи ресторантите да работят до 22:30 часа", посочи Мариана Виейра да Силва.

Новите мерки бяха посрещнати с недоволство от Сдружението на португалските ресторантьори. Властите обаче изтъкват, че благодарение на тях заведенията в зоните с висок риск от заразяване все пак ще могат да работят. Те нямаха това право през последните два уикенда.

Правилата ще важат в 60 общини, включително столицата Лисабон и град Порту, оценени като високо рискови. Въведеният вечерен час в 45 общини се запазва и се въвежда в още 15.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестабилност в Хаити: Властите поискаха помощ от ООН и САЩ
Нестабилност в Хаити: Властите поискаха помощ от ООН и САЩ
Нощният живот в Барселона се пренесе на плажа
Нощният живот в Барселона се пренесе на плажа