НОВИНИ

Отново затягат мерките в Португалия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:00, 02.07.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Португалия въвежда вечерен час в 45 общини, включително столицата Лисабон. Страната е изправена пред увеличение на случаите на COVID-19, дължащо се на разпространението на новия вариант Делта.

По-стриктни ограничения влизат в сила от днес в Португалия. Те засягат 45 града, в 26 от които е обявена степен за най-висок риск от зараза. Въвежда се вечерен час с начало 23.00 часа и край 5.00 часа сутринта. Няма да се правят изключения.

"Представленията трябва да приключват в 22.30 ч. Не се допускат групови занимания в спортните зали, а спортовете с висок или среден риск се спират. Сватби и кръщенета са допустими при намален брой присъстващи. Кафенетата и сладкарниците трябва да затварят в 22.30 ч. през седмицата и в 15.30 ч. през почивните дни. Вътре е разрешено да сядат групи до четирима души, а навън - най-много шестима. През уикендите и празничните дни супермаркетите ще затварят в 19 часа, а магазините - в 15.30 ч.", обясни министър Мариана Гимарaиш Виейра да Силва.

Правителството удължава облекченията и помощите за бизнеса и семействата. Повечето нови случаи в Португалия са сред неваксинирани млади хора. Затова властите ускориха ваксинационната кампания и от следващата седмица хората на възраст между 18 и 29 години ще започнат да получават първа доза. Към момента напълно ваксинирани са около 32% от португалците, а половината от населението е с една доза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милуоки е само на крачка от финала на НБА
Милуоки е само на крачка от финала на НБА
Паднали клони и скъсани ел. жици след бурята в Разград
Паднали клони и скъсани ел. жици след бурята в Разград