НОВИНИ

Протест пред сградата на ДНСК

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
09:50, 02.07.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Граждани протестират пред сградата на ДНСК. Става дума за над 230 български семейства, сключили предварителни договори за покупко-продажба на недвижими имоти с търговското дружество "Нове Хоумс".

Представители на протестиращите са поканени на среща с шефа на строителния надзор Влади Калинов. Те очакват той да реши проблемите им. До момента става дума за инвестиция от граждани за над 25 млн. лева.

Това е пореден протест на инвеститорите в новия квартал, чието строителство е спряно. Те искат новото ръководство на ДНСК да преразгледа спорни според тях решения на предшествениците му. Вече е входирано искане за назначаване на повторна проверка на строежа.

Според протестиращите на 13 юли 2020 г. ДНСК извършва тенденциозна проверка в новостроящия се комплекс "Нове Хоумс". Обектът е замразен седмица по-късно със заповед на тогавашния началник на дирекцията арх. Несторов. Според тях тя е извършена по съмнителен начин и при груби нарушения на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

"Констативният акт е неправомерно съставен от лице, което доказано не е присъствало на строежа в деня на проверката. Освен това в заповедта се твърди, че няма констатирани отклонения от влязлото в сила разрешение за строеж и проектите към него. Като най-смущаващото е, че ДНСК цитира измислени специални изисквания на ЗУТ, които не са приложими към нашия проект – изфабрикуван повод, за да се спре строителството на всяка цена", се казва в обръщение на инициативния комитет.

"Това е третата проверка извършена на обекта, като първите две потвърждават законността на строежа. Единствената „промяна", налагаща нова проверка е, че тя е разпоредена от Прокуратурата. Прокурорските разпореждания обаче не правят строежа нов и различен от този, който по-рано е бил проверяван".

Протестиращите много пъти искали от ДНСК да им предостави протоколите от предишните две проверки, но такива все още не са им предоставени.

"Вярваме, че като професионалист с дългогодишен опит в сферата на ЗУТ, арх. Калинов, също си задава поне част от въпросите, изложени в нашето искане адресирано към него. Считаме че отговор на тях може да даде само една нова проверка на строежа, която да изясни обективно, безпристрастно и пълно всички факти и обстоятелства от значение за нашия случай", се казва още в обръщението на инициативния комитет към медиите.

След срещата с Влади Калинов протестиращите казаха, че той е поел ангажимент да се запознае детайлно с казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Кацаров: Лятото е най-подходящо да направим национално усилие и да се ваксинираме
Министър Кацаров: Лятото е най-подходящо да направим национално усилие и да се ваксинираме
Над 20 сигнала за паднали дървета след бурята в Шумен
Над 20 сигнала за паднали дървета след бурята в Шумен