НОВИНИ

Назначиха проверка на спорния ремонт на католическата катедрала в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 02.07.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив започна проверка по казуса със санирането на католическата катедрала "Свети Лудвиг". Храмът, който е на 160 години, е паметник на културата. Преди дни обаче бе облепен с фибран. Оказа се, че ремонтът не е съгласуван с Института за опазване паметниците на културата. Не са издавани и разрешения за реконструкция на фасадата.

Това нерегламентирано саниране вече е спряно. След като получихме сигнал, дойдохме на проверка, издаден е констативен акт, вчера надлежно е връчен, уведомени са компетентните институции в лицето на РДНСК, Министерството на културата", обясни в "Денят започва" кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

През следващата седмица се очаква междуведомствена комисия да излезе с предписание към собствениците какви мерки да предприемат занапред.

"Една от мерките е демонтаж на този фибран и съответно изготвяне на проект за фасадна реставрация на цялата сграда", допълни кметът.

По думите му за всяка сграда, която е единичен паметник на културата, дори и текущите ремонти трябва да бъдат съгласувани с Министерството на културата, а след това самият проект трябва да бъде одобрен от местната администрация. Към този етап такива проекти в нито една от институциите няма.

"Когато разговаряхме със собствениците на сградата, те обясниха, че са стартирали ремонта за хубаво, за да може фасадата да бъде реновирана, но за съжаление тази намеса е недопустима, за което ще се предприемат и са предприети действия, за да може да бъде реставрирана самата фасада по надлежния начин", обясни Стаменов.

Председателят на Регионалната камара на архитектите в Пловдив Чавдар Тенев коментира, че не разбира защо е използван този материал, защото той се използва обикновено за топлоизолация, но в случая е толкова тънък, че дори такава функция няма.

"Основното правило е, че трябва да се съхранява автентичността на паметниците на културата, особено ако те са от национално значение, какъвто е този. Което означава, че могат да се ползват единствено материали от вида на материалите, които са били ползвани при изграждането на тези обекти", каза още архитектът.

От Националния институт за опазване на паметниците на културата заявиха за обществената медия, че това тук подлежи на демонтиране и ако има щети по фасадата, ще има наистина сериозни глоби.

Гледайте още от "Денят започва"

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наложиха мораториум върху федералните екзекуции в САЩ
Наложиха мораториум върху федералните екзекуции в САЩ
Днес на Евро 2020: Швейцария е насочила мерника си към още един световен шампион
Днес на Евро 2020: Швейцария е насочила мерника си към още един световен шампион