НОВИНИ

Спряха самоинициативен ремонт на католическата катедрала в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 01.07.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден случай на саниране на паметник на културата разбуни духовете в Пловдив. Католическата катедрала "Свети Лудвиг", която е строена преди 160 години, се оказа облепена с фибран.

След като граждани алармираха институциите, се оказа, че няма съгласуване с Института за опазване паметниците на културата, разрешения за реконструкция по фасадата не са издавани и от район "Централен".

Преди няколко дни пловдивчани виждат, че около емблематичната катедрала "Свети Людвиг" е поставено скеле. Видно е, че мазилката на храма се лющи, а част от корнизите се рушат и имат нужда от реконструкция.

В рамките на няколко часа строителните работници полагат фибран върху част от фасадата на сградата.

"Човек, изненадан съм, ние искаме да съхраним един паметник на културата, а го правим съвсем по модерните тенденции. Това не е редно, трябва да бъде запазена неговата автентичност, трябва да си бъде възможно най-автентично, такова каквото е при създаването на храма. Аз мисля, че с фибран не се реставрират паметниците на културата", каза Генчо Топалов.

На електронната поща на Института за опазване паметниците на културата са получени първите сигнали за случващото се още вчера вечерта. Катедралата е единичен паметник на културата, първа категория.

"Проверих веднага дали имаме преписка, която да е минала, нямаше такава. От 2019 година е добавено изискването преди започване на реставрационни работи и при завършване да бъде уведомена общината и Министерството на културата, и реставрацията да бъде приета. Наскоро такава преписка не е минавала, ако тази документация е била съгласувана преди години, то тогава в този случай изпълнителят трябва да представи на проверяващите органи тази документация", обясни директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров.

Тази сутрин от кметството на район "Централен", на чиято територия попада католическият храм, връчиха констативен протокол на представители на епархията.

"Предполагам, че и от страна на инвеститора ще се окаже пълно съдействие, защото в крайна сметка всички искаме тази сграда да заблести в пълния ѝ блясък", коментира кметът Георги Стаменов.

От епархията отказаха коментар пред камерата на БНТ. Строителните работи обаче вече се спрени.

"Санкции са предвидени, има такива, въпросът не е до санкциите, те не са големи, ако се докаже увреждане, те са по-високи. Може да се докаже, че няма увреждане и в случая това, което е сложено по колоните, е лесно поправимо", допълни арх. Петров.

РДНСК също проверява случая.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДНСК сигнализира прокуратурата за "бетонните пети" на "Смокиня"
ДНСК сигнализира прокуратурата за "бетонните пети" на "Смокиня"
Дават по 150 евро на младите в Гърция, за да се ваксинират
Дават по 150 евро на младите в Гърция, за да се ваксинират