НОВИНИ

Ток, парно и газ поскъпват от днес (ОБЗОР)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:27, 01.07.2021 (обновена)
5746
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозен скок в цената на парното и природния газ от днес. Токът за бита също се увеличава с повече от очакваното. Решението беше взето от Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание. Средното поскъпване на електроенергията е с 4,4%. Цената на природния газ пък се увеличава с над 10 на сто. В резултат на това поскъпва и парното. В София увеличението ще е с близо 20%, а във Велико Търново с малко над 23%.

Основна причина за увеличението на цените е поскъпването на природния газ, обясниха от КЕВР. Срещу начина, по който се формират цените, обаче продължава да възразява общественият защитник Диана Ковачева, която ще предложи спешна промяна на наредбата. Поскъпването защитават от Асоциацията на топлинните дружества, които обясняват, че топлофикациите иначе не биха могли да покриват разходите си.

Цената на тока за битовите потребители се увеличава с повече от очакваните първоначално 3%. Средното поскъпване е 4,40%.

Допълнително за увеличението допринася и включването в цената за бита на електроенергията от ТЕЦ "Марица изток 2". Централата беше спасена от затваряне със заповед на енергийния министър Андрей Живков като в замяна обеща да намали разходите си. В същото време обаче скъпият й ток ще влезе в сметката на всички потребители.

Още вчера енергийният министър предупреди че повишението на цените ще е по-високо от предвижданите, но не заради теца.

Проблемът е по-скоро в цената на топлоенергията, може би там ще има някакво отражение, но те ще го отразят коректно и изрично, каза министърът.

Най-много цената се увеличава за клиентите на ЧЕЗ с 5,6 на сто. В Южна България скокът е почти 3,8%, а в Северна - близо 3,5% Именно за клиентите на Енерго про токът остава най-скъп.

Срещу начина, по който се определят новите по-високи цени, възрази и общественият защитник Диана Ковачева.

Категорично възразявам срещу увеличението на цените на тока и парното днес. Смятам, че незабавно трябва да се промени наредбата, с която на практика днес КЕВР определи прогнозна цена за парното и тока за следващата година, каза омбудсманът.

Друга причина за увеличенията от днес е поскъпването на природния газ. Само за месец цената му нараства с 10 на сто. Това от своя страна рефлектира и върху цените на парното и топлата вода.

Само за София увеличението е близо 20 на сто. Подобно голямо увеличение има и за топлофикациите в Плевен, Бургас, Враца и Велико Търново.

Най-малко е увеличението при топлофикациите, които работят на въглища. Така например в Сливен и Габрово увеличението е съответно с под 4 и 9%.

Изминалият отоплителен сезон показа, че КЕВР всъщност не е достатъчно добър в прогнозите които прави и хората надплатиха за предишния сезон 29 млн. лв., каза омбудсманът Диана Ковачева.

Тя ще настоява да бъде променена наредбата за определяне на цените, така че когато се променя цената на природния газ да се променя и топлофикационната.

На подобно мнение е и шефът на Асоциацията на топлофикационните дружества у нас. Той обаче смята, че въпреки разминаването в сроковете - газът се определя всеки месец, а парното - на шест, новите цени са реални.

Според мен са абсолютно реални тези цени, дори след корекцията на разходите на дружествата, които направи КЕВР, но все пак най-голямата част се дължат на природния газ и въглеродните емисии, така че при тази голяма тежест която дават двата компонента е нормално цените да отиват нагоре, каза Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

След като бяха обявени увеличенията обаче от Асоциацията за защита на потребителите сигнализираха, че това най-вероятно ще доведе и до увеличение на хранителните продукти. От КЕВР не коментираха днес новите цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров е 1/4-финалист в Белград след победа над №1 в схемата
Александър Лазаров е 1/4-финалист в Белград след победа над №1 в схемата
Борусия (Дортмунд) обяви трансфера на Санчо в Манчестър Юнайтед
Борусия (Дортмунд) обяви трансфера на Санчо в Манчестър Юнайтед