НОВИНИ

От днес: Над 3% увеличение на тока, цените на газа и парното също скачат

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:40, 30.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Токът за битовите абонати ще поскъпне с повече от очакваните 3% от днес. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Андрей Живков. Днес се очаква Комисията за енергийно и водно регулиране да определи нови цени на тока, парното и природния газ.

Причина за по-голямото поскъпване на тока е увеличението на цените на електроенергията от топлофикациите, обясни енергийният министър. По думите му включването на скъпия ток от ТЕЦ "Марица изток 2" няма да се отрази на цената.

Направихме баланс с тях, така че наистина този 1 млн., да не се отрази на крайната цена на потребителите, те имат своите механизми в КЕВР за компенсиране на някои неща, така че наистина уверението от тяхна страна е, че няма да се отрази, каза Живков.

Министърът обясни, че в замяна на това, че отново е позволил на държавния ТЕЦ да работи за битовите потребители, е поискал сериозни съкращения на разходите.

Те предложиха един вариант от 20%, от който ние не сме доволни и ще искаме още по-голямо съкращаване.

Основният проблем пред централата е, че до 10 години тя трябва да спре работа заради изискванията на Зелената сделка на Европейския съюз.

Сделката беше тема на разговор и на днешната конференция, организирана от Американската търговска камара в България. Според плана на енергийното министерство, една от опциите за централите в Маришкия басейн е първо те да преминат на газ.

Преходът към нисковъглеродно производство на електроенергия е един продължителен процес. Точно коя да бъде бъдещата технология следва да бъде решено на базата на анализи, на базата на данни. От една страна да не подлагаме на риск енергийната система, от друга страна да гарантира, че преходът ще бъде с най-ниски разходи за обществото, каза Красимир Ненов, изпълнителен директор на "КонтурГлобал Марица изток 3".

И докато мислим как да заменим технологията за производство на електроенергия, заради Зелената сделка се наблюдава друга интересна тенденция.

Около 200 килограма мед трябват на едно средностатистическо семейство от четири човека при настоящите нужди и около четири тона метали на човек. Тази сделка предизвиква едни нови нужди, от алуминий, мед, от кобалт, от цинк и литий, каза Илия Гърков, вицепрезидент на "Дънди Прешъс Металс".

Самата добивна компания също работи за намаляване на своя въглероден отпечатък и за опазването на околната среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ облекчиха процедурата за избор на пол в паспорта
САЩ облекчиха процедурата за избор на пол в паспорта
Опасно горещо време и утре
Опасно горещо време и утре