Първите руски туристи кацнаха у нас след една година прекъсване

от БНТ
20:12, 30.06.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След едногодишно прекъсване Русия официално възобнови полетите към България. Днес на Летище Бургас кацнаха първите туристи за този летен сезон от Москва. Режимът за влизане у нас на руски граждани обаче остава завишен.

Първият полет с руски граждани за Бургас се очакваше днес по обед. В последния момент обаче руският национален превозвач анулира полета, а пътниците бяха пренасочени към българска авиокомпания. Следобед 172-ма пътници кацнаха на бургаското летище.

Гражданите от Русия могат да влизат у нас, както и останалите чужденци - със сертификат за ваксинация, PCR тест или сертификат, че са преболедували COVID. Облекчен е режимът единствено за тези, които притежават имоти у нас.

За тези, които имат документ за пребиваване на територията на страната могат да влязат и под карантина, като съответно на мястото на тяхното дългосрочно пребиваване, това става въпрос за лица, които живеят, имат жилища на нашата територия и си имат съответния документ с личен номер на чужденец, казва д-р Марияна Кофинова, РЗИ-Бургас.

За днес е предвиден и още един полет от Русия. Малко след 22:00 ч. ще пристигнат още 178 души от Москва. Все още обаче не е ясно дали до края на лятото ще се възобновят полетите с британски туристи.

Във Великобритания имаме тъй наречената система светофар и България в момента е в жълтата зона, което значи, че туристите, завръщайки се от България, трябва да минат през задължителни тестове, но не искам да спекулирам дали това ще се промени и дали ще остане до края на лятото, казва Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания у нас.

Ситуацията с Русия обаче е по-благоприятна. Концесионерът на двете морски летища съобщи, че от юни до октомври са планирани 450 полета от Русия.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова методика за изплащане на парите за медиците на първа линия
Нова методика за изплащане на парите за медиците на първа линия
Политическа буря в Скопие след изказване от Португалия, че езикът им е бил част от нашия
Политическа буря в Скопие след изказване от Португалия, че езикът им е бил част от нашия