Военният министър: Черната кутия на разбилия се МиГ-29 ще бъде разчетена в Русия

от БНТ
19:02, 30.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 ще бъде разчетена в Русия. Това съобщи в Карлово министърът на отбраната Георги Панайотов.

Министерството на отбраната е получило отговор от руската самолетостроителна компания МИГ, която заявява че предпочита данните от черната кутия на самолета, извадена от морето да бъдат свалени при тях – на територията на Руската федерация.

Това означава, че черната кутия с група най-вероятно трима души от Военна прокуратрура, Военна полиция и ВВС ще заминат при първа вазможност и ще чакаме резултат оттам, каза военният министър.

Летателната дейност на изтребителната авиация засега е спряна, но по думите на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов може да бъде възобновена до 2-3 седмици.

Ден на траур: Изпратиха с почести майор Терзиев

С военни почести и четири траурни залпа днес загиналият пилот майор Валентин Терзиев беше погребан в родния му Асеновград.

Стотици военoслужещи от всички авиобази дойдоха на поклонението. Съпругата му Димитрина Попова изпрати пилота с букет червени рози, а след ритуала синът им получи сгънатото в триъгълник национално знаме.

По рано в авиобаза "Граф Игнатиево" с Валентин Терзиев се сбогуваха и президентът Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Със заповед на министъра на отбраната Валентин Терзиев беше повишен посмъртно в звание "подполковник".

Репортери: Станислава Христозова, Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста мъжа, обвинен в опит за убийство на ученичка
Оставиха в ареста мъжа, обвинен в опит за убийство на ученичка
Мобилни пунктове за ваксинация ще работят на 1 юли в Хасково, Велико Търново и Благоевград
Мобилни пунктове за ваксинация ще работят на 1 юли в Хасково, Велико Търново и Благоевград