НОВИНИ

Ден на траур: Изпратиха с почести майор Терзиев

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 30.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

С военен ритуал в авиобаза „Граф Игнатиево“ бе отдадена последна почит към майор Валентин Терзиев – пилот на изтребител МиГ-29, който загина на 9 юни, изпълнявайки полет над морето край Шабла.

Колегите и приятелите на майор Терзиев си взеха последно сбогом с него. Траурната церемония и военният ритуал се проведоха в поделението, където са базирани самолетите МиГ-29.

Това беше един изключително личен акт, на който не бяха допуснати външни лица и медии. На него са присъствали само семейството, роднините и приятелите на майор Терзиев, както и целият личен състав на авиобаза "Граф Игнатиево".

Снимка: БГНЕС

Да се простят с един от най-добрите ни пилоти в авиобазата дойдоха президентът на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, висши военни. Те изразиха своята признателност към отговорната и професионална служба, към неговата всеотдайност и любов към Родината, към волята му да преодолява рисковете в професията на военния пилот.

Снимка: БГНЕС

Съпругата на майор Терзиев: Извървя целия път от мечтата да станеш пилот до края

Последна почит към своя колега отдадоха и военнослужещите и цивилните служители от всички авиобази в състава на Военновъздушните сили. Те се сбогуваха с Валентин Терзиев – техен приятел и брат, който и в последния си тренировъчен полет изпълни отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Със заповед на министъра на отбраната майор Терзиев е повишен посмъртно в звание „подполковник“ и награден с орден „Свети Георги“ за офицери Първа степен.

Снимка: БГНЕС

По-късно в Асеновград имаше и възпоменателна церемония в памет на майора. Там той беше погребан с военни почести.

Разследването на инцидента, при който той загина, продължава и в момента.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС: 8,5 млрд. са изхарчени за година без обществени поръчки
МС: 8,5 млрд. са изхарчени за година без обществени поръчки
Бронзов медал за акробатите ни от Световното в Женева
Бронзов медал за акробатите ни от Световното в Женева