НОВИНИ

От февруари в Ахтопол няма нито един личен лекар

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 30.06.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Цял град по Южното Черноморие остана без личен лекар. Оказва се, че в гр. Ахтопол няма нито един общопрактикуващ доктор и хората са принудени да пропътуват километри, за да се прегледат.

Криза за лекари в най-южната част на Черноморието ни. Добрин Добрев живее в Ахтопол и разказва, че от месеци курортното градче не разполага с нито един личен лекар. Притеснен е, защото е със сърдечни заболявания и няма кой да го лекува.

"На 72 г. съм и все пак на тази възраст имам нужда от лекар, а то няма изобщо лекар тук! Жена ми е със сърдечни заболявания, неврологични. Страх я, просто я е страх да дойде тук, защото няма лекар, няма зъболекар, няма нищо. Има една аптека, която обслужва всичко! Вие, ако се разболеете от нещо, знаете си старата диагноза и отивате - Дайте ми за кръвно, дайте ми за нещо друго и така е!", обясни той.

Малкият здравен център стои заключен, а огромна част от жителите на Ахтопол, Варвара и Резово са с хронични заболявания и имат нужда от рецепти за лекарства.

Тревожен е фактът, че в разгара на лятото не само местните жители, но и туристите не могат да разчитат на медицинска помощ. Стотици летовници, които са избрали за почивка Ахтопол, остават без медицинска грижа. Само в Ахтопол постоянно живеещи са 1300 души. Част от тях са поети от общопрактикуващия лекар на Царево д-р Младен Бъчваров, където се намира и най-близката болница. Разстоянието до нея обаче е почти 20км.

"Лекар нямаме, ходим в Царево. Това е трудно за възрастните хора като нас, като мен. Не всеки има превозно средство като автомобил. Трябва да пътуваме с маршрутки до Царево, но са с голям интервал от часово време", каза Щерю Достев.

"Много възрастни хора има, които се нуждаят от лекар, но няма. И ходят до Бургас, който има възможност, но не всеки има възможност да отиде в Бургас да се лекува", допълни Неделя Кичукова.

Единственият общопрактикуващ лекар в Ахтопол се е пенсионирал през февруари, а оттогава няма желаещи да работят в здравния център.

"Ние не сме спирали да търсим решение на проблема. Обнадежден съм. В последните дни има интерес към практиката. Надявам се действително, в най-близко бъдеще да го наречем, да се реши и този проблем със здравеопазването, което е изключително важен за нашия регион", коментира кметът на града Станислав Димитров.

Междувременно четвърти месец местната власт търси нов доктор чрез обяви в регионалната здравна инспекция, като му предлага оборудван кабинет и общинско жилище.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Брестовица блокираха път заради лошото качество на водата
Жители на Брестовица блокираха път заради лошото качество на водата
БНБ: 1 януари 2024 г. е целевата дата за присъединяване на България към еврозоната
БНБ: 1 януари 2024 г. е целевата дата за присъединяване на България към еврозоната