НОВИНИ

Вицепрезидентът Йотова обсъди проблемите ни със Скопие на разговори във Франция

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:18, 30.06.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Проблемите с Република Северна Македония са свързани не само с миналото, но и с езика на омразата към граждани с българско самосъзнание, това е посочила вицепрезидентът Илияна Йотова при разговор с представители на френския Сенат. Йотова е в Париж за участие в световен форум за равенството на мъжете и жените.

На срещата от френска страна са посочили, че разчитат да се намери решение за Република Северна Македония по време на тяхното председателство на Съвета на ЕС догодина. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък е потвърдила, че от позицията на страната ни отстъпление не може да има.

Тя е подчертала и двойните стандарти и политически мотиви за неприемането ни в Шенген, а френските сенатори са заявили, че подкрепят страната ни.

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва и в официалното откриване на Световния форум за равенството на мъжете и жените. Основните теми са борбата срещу насилието над жени и защита на феминистките асоциации. Очакванията са да се поемат конкретни ангажименти за укрепване правата на жените.

Домакин на форума е президентът на Франция Емануел Макрон, присъстваха генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Чрез видеоконферентна връзка се включиха вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Сн. Пресцентър на президентството

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събраха близо 90 000 подписа срещу изграждането на детска болница в изоставения строеж
Събраха близо 90 000 подписа срещу изграждането на детска болница в изоставения строеж
Оставиха в ареста мъжа, обвинен в опит за убийство на ученичка
Оставиха в ареста мъжа, обвинен в опит за убийство на ученичка