НОВИНИ

Зоран Заев е в София - ще има ли напредък в отношенията ни с РС Македония

Николай Минков
от Николай Минков
12:04, 17.06.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев пристигна днес на официално посещение в България. В рамките на визитата си той ще проведе срещи със служебния премиер Стефан Янев и с президента Румен Радев.

Днешната визита беше договорена в Брюксел миналата седмица по време на двустранни разговори между Зоран Заев и президента Румен Радев.

Тогава държавният глава изрази подкрепата си за европейската перспектива на Скопие, но подчерта, че реален напредък може да има след решаване на открити въпроси в двустранните отношения. А първа стъпка в тази посока беше поканата към Заев да посети София.

Министър-председателят Стефан Янев ще се срещне с премиера на Република Северна Македония на четири очи, след което е предвидено пленарно заседание на двете делегации.

Стефан Янев в "Още от деня": Ако се наложи, ще има още уволнения

В предаването на БНТ "Още от деня" служебният премиер заяви, че България няма намерение да отстъпи от принципните си позиции, но е готова за диалог.

"Не мисля, че България е в ситуация да отстъпи или в момента да прави компромиси с позицията си. Независимо от факта,чи имаме малко време като служебно правителство, аз съм предложил да седнем по добросъседски, да разговаряме и да търсим решение. Ние, ако сме в състояние да подготвим потенциално решение,при избирането на парламента, може да се търси решение в близките месеци вероятно."

В ранния следобед Зоран Заев ще се срещне и с президента Румен Радев. По-рано днес той разговаря с лидерите на някои от основните политически партии у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставят сърдечен дефибрилатор на Ериксен
Поставят сърдечен дефибрилатор на Ериксен
Хебър с пореден трансферен удар
Хебър с пореден трансферен удар