НОВИНИ

Китай изпрати първия екипаж на новата си космическа станция

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:12, 17.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Успешно изстрелване, успешен полет и успешно скачване. Така започна първата китайска мисия с тричленен екипаж в околоземна орбита. Астронавтите ще се включат в изграждането на китайската космическа станция, която трябва да бъде завършена през следващата година.

Издигането на пилотирания космически кораб "Шънджоу-12" от пустинята Гоби до модула "Тианхе" в околоземна орбита затвърди позицията на Китай като космическа сила. Това е третата от общо 11 мисии, планирани за пълното завършване на китайската космическа станция. Първото официално съобщение след изстрелването сложи край на напрегнатото очакване.

"Пилотираният кораб достигна планираната орбита. Слънчевите панели се разтвориха правилно и сега можем да обявим изстрелването на "Шънджоу-12" за напълно успешно", заяви Шан Шифен, директор на центъра за изстрелване Жиукуан.

Шест и половина часа след старта Китайската национална космическа администрация съобщи и за успешно скачване на кораба "Шънджоу-12" със станцията.

През следващите три месеца тримата китайски астронавти ще останат в частта с жилищните помещения. Основната им задача е да въведат в експлоатация модула "Тианхе" с тегло 22 тона и половина.

В завършен вид теглото на станцията ще е близо 70 тона, в нея ще има научни лаборатории и телескоп от класа на "Хъбъл" за изследване на космоса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен е в Атина: Гърция е одобрена за фонда за възстановяване на ЕК
Урсула фон дер Лайен е в Атина: Гърция е одобрена за фонда за възстановяване на ЕК
Роберто Манчини: Заслужена победа
Роберто Манчини: Заслужена победа