Прокуратурата възлага проверка за качеството на водата в село Брестовица

от БНТ
10:04, 17.06.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Върховната административна прокуратура ангажира служебния министър на регионалното развитие и благоустройство и служебния министър на здравеопазването за спазване на нормативните актове, регламентиращи управлението и контрола на водоснабдяването за питейно-битови цели, във връзка с необходимостта от осигуряване на вода за хората в село Брестовица, област Пловдив, и нейното качество.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите за некачествена питейна вода, която тече от чешмите на жителите на село Брестовица. В информацията се споменава, че във водата има манган, както и че е трябвало да се започне изграждане на нов водопровод, заради проблем с водоснабдяването. Жителите на селото многократно са сигнализирали за проблема, който продължава повече от година.

Възложената проверка следва да изясни обстоятелствата и предпоставките за предприемане на необходими мерки, свързани с осигуряване на нормалното и качествено водоснабдяване за питейни и битови нужди в село Брестовица.

По време на проверката от контролните органи трябва да изяснят и всички други факти и въпроси, свързани с нарушеното водоснабдяване и качеството на питейна вода в селото, както и да се предотврати настъпването на вредни последици върху здравето на населението.

В случай, че бъдат констатирани нарушения, следва да се предприемат и всички предвидени в нормативните актове административни и административнонаказателни мерки.

Ако в хода на работата по случая бъдат установени и данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР, допълват от прокуратурата.

Резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции, следва да бъдат отразени в доклад, който да бъде пратен във Върховната административна прокуратура в кратък срок.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Предаването на БНТ "Европейци" с изложба пред Народния театър
Предаването на БНТ "Европейци" с изложба пред Народния театър
Първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас: Пациентът е от Плевен
Първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас: Пациентът е от Плевен