НОВИНИ

Първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас: Пациентът е от Плевен

bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 17.06.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е класифицирана като индийски вариант на коронавируса. Това съобщават на официалната си страница от Националния център по заразни и паразитни болести.

Пациентът е мъж във възрастовата група между 20 и 30 години от Плевен. В съобщението обаче се уточнява, че той е с право на временно пребиваване в страната. Не е декларирал пътуване в чужбина.

Изследван е в болницата с оплаквания от температура, задух и болки в гърдите. Диагностициран е с COVID-19, но не е хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.

Пробата е секвенирана през месец май, като анализът не е показал наличие на индийския вариант. При повторен анализ след депозирането й в международната генна банка през юни е установено наличие на показателите за варианта "делта".

НЦЗПБ информира, че през месеците април и май са секвенирани общо 34 проби от област Плевен, при които не е открит друг случай на B.1.617.2 (Делта) вариант.

Центърът по заразни и паразитни болести продължава да наблюдава разпространението на COVID-19 в страната с акцент търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Министерството на здравеопазването призовава гражданите да се ваксинират срещу COVID-19, защото ваксините са единственото средство за предпазване от вариантите на коронавируса. Колкото повече са ваксинираните хора, толкова по-малка е вероятността за следваща вълна в страната.

Цялото съобщение на Центъра по заразни и паразитни болести вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата възлага проверка за качеството на водата в село Брестовица
Прокуратурата възлага проверка за качеството на водата в село Брестовица
Патриарх Неофит е в болница
Патриарх Неофит е в болница