Министър Василев: Финансови средства за актуализация на пенсиите има

от БНТ
20:38, 30.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не можем да отстраним шефа на Държавната финансова инспекция. Това коментира в предаването на БНТ "Бизнес.БГ" служебният министър на финансите Асен Василев.

Не само аз, но и доста хора в министерството, се опитват да го намерят - има опити за телефонни обаждания, поне 4 пъти опити да му доставят документите вкъщи, в момента се работи с нотариус, който да му връчи това нещо. Мисля че на 1 юли цялото това нещо ще приключи, тъй като изтича определен срок, в който ако не можем да го намерим, ще се счита за връчено цялото нещо, обясни Василев.

Това според мен е първо лошо законодателство, допълни той.

Ако един човек тръгне да се крие по този начин и да не си върши работата - и тук все пак говорим за шефа на Държавната финансова инспекция, който се крие и няма честта и доблестта да се появи, коментира Василев.

Относно информацията, че 43% от държавните средства за последните 2 години са платени без конкурс за обществени поръчки, Василев каза, че се работи по проект за изменение и допълнение на Закона за обществени поръчки, но за това трябва да има действащ парламент. Успоредно с това работим и по методически указания и промяна в правилника за прилагане, допълни Василев.

Фирмите са доста, но имаме една голяма концентрация в големи фирми, които се занимават в строителство - "Автомагистрали" ЕАД , ДКК "Монтажи", допълни министърът.

Ние подготвяме проект за актуализация на бюджета, обясни Василев.

Има голяма вероятност, почти сигурност, да има една нова есенна вълна на коронавируса. Ако има такава, ще трябва доста спешно да се реагира с допълнителни разходи за здравната система, за бизнеса и всичко това в текущия бюджет липсва. В текущия бюджет беше заложено, че кризата ще свърши на 31 март, коментира Василев.

Социалният министър: Увеличението на пенсиите с 5% не е достатъчно

50 лева за пенсионерите ще продължат. Според мен обаче те не трябва да продължат, а трябва да се направи актуализация на пенсиите, така че да влязат по един по-справедлив начин, смята финансовият министър.

Според нашите разчети има финансови средства за актуализация на пенсиите. До края на тази година това може да стане - абсолютно.

Все още се чакат бюджетите на НОИ, допълни министър Василев.

Относно средствата по мярката 60 на 40 за бизнеса, той обясни, че трябва да бъдат прецизирани като там, където е зелена зона с ниска заболеваемост да са едни, а в жълта или червена зона - други.

Мярката 60/40 продължава и през юни и юли, но ще бъде променена

Третото голямо перо в актуализацията са мерките, свързани със здравната система.

Вчера работихме с БЛС, с НЗОК, с МЗ - много дълга шестчасова работна среща, където се прецезира методиката за парите на медиците, която също е свързана със зелена, жълта и червена зона. Това нещо в момента се остойностява, обясни Василев.

Тоест - идеята на тази актуализация е да се подготви държавата за една идваща криза. Ако се окаже, че няма нужда да се плащат тези пари - всичко ще е наред, няма да имаме дефицит. Но се окаже, че тази криза дойде - трябва да сме подготвени, категоричен е министърът.

Малко над 2,7% растеж до края на годината, прогнозира Василев.

В момента се отправили запитвания към чужди търговски регистри, към чужди служби, за да подадат евентуална свързаност или фирми, в които други лица от списъка на санкционираните по закона "Магнитски участват". В момента, в който получим тази информация, може да се наложи актуализация на списъка, коментира още Василев.

И още - трябва ли да се увеличат конценсионните такси - вижте целия разговор с финансовия министър във видеото

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фестивалът "Варненско лято" се завръща на живо
Фестивалът "Варненско лято" се завръща на живо
Създадоха шрифт по почерка на Апостола на свободата
Създадоха шрифт по почерка на Апостола на свободата