Социалният министър: Увеличението на пенсиите с 5% не е достатъчно

от БНТ
08:50, 29.06.2021 (обновена)
13919
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличението на пенсиите от 1 юли с 5% не е достатъчно. То ще обхване всички пенсионери, ще се увеличи и прагът за получаване на енергийни помощи. Това заяви в "Денят започва" Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика.

"Нито един социален министър няма да каже, че е достатъчно това увеличение. И то никога няма да бъде достатъчно, докато не се гарантира адекватност на пенсиите", подчерта Гълъб Донев.

По думите му изплащането на 50 лева добавка към пенсията заради кризата като помощ трябва да продължи, като, за да се превърне в постоянна мярка, трябва да мине през Закона за държавното обществено осигуряване.

"Това трябва да се случи. Друг е въпросът по каква формула ще се случи, защото, ако тръгнем към преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход 2018 година, 50 лева, които сега се получат като помощ, няма да влязат в пълен размер при ниския размер пенсии", подчерта Гълъб Донев.

Той коментира и предложението за преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход от 2018 г.

"Необходими са милиард и половина - 2 милиарда, тези пари в момента ги няма в бюджета на Държавното обществено осигуряване, трябва да дойдат от актуализация на бюджета или от преразпределение на други разходи, но това може да се случи при редовно правителство и работещ парламент", каза още Гълъб Донев.

Според него с политически решения се е нарушил балансът в системата.

"Много граждани са с голям трудов стаж, 43 години, и ниска пенсия или равна на тази с по-нисък стаж. Когато има вмешателство, се получават разминавания. И осигурителният стаж, и осигурителният доход, върху който са правени осигурителни вноски, влияят върху размера на пенсията", добави социалният министър.

По думите му от Инспекцията по труда докладват за увеличение на работата без трудови договори, на заплати, които се различават от действителните, които се взимат, има и много сигнали за нарушения при безопасността на работа.

"Върна се явлението по ведомост получаваш 1000 лева, в плик под масата получаваш още 1000 лева", заяви Гълъб Донев.

Той поясни, че на дневна база безработицата е 5,23 процента, което е добър признак.

"Осигуряват се работни места, за които няма подходящи кандидати. Има дисбаланс - интересът между търсене и предлагане не може да се срещне", каза още министърът.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров стартира на „Уимбълдън“ този следобед
Григор Димитров стартира на „Уимбълдън“ този следобед
Забрана от летище е довела до невъзможност да се разбие градушката над Асеновград
Забрана от летище е довела до невъзможност да се разбие градушката над Асеновград