НОВИНИ

Гореща вълна в САЩ и Канада

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:12, 29.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Горещата вълна в Канада, започнала през уикенда, ще продължи и в следващите няколко дни. По това време на годината, средната температура в страната е около 24 градуса, сега тя надминава 40. На места това са най-високите стойности, измервания в историята на страната.

Хората търсят прохлада край басейни, като е създадена организация за онлайн резервации с интервал 90 минути, като целта е да се избегне струпване на хора. Въведени са допълнителни протоколи за обитателите на домовете за възрастни - правят им се по-чести проверки и им се раздава допълнително вода.

Гореща вълна и в САЩ. В Орегон и Вашингтон са обособени т.нар. центрове за охлаждане. Библиотеки, спортни съоръжения и общински сгради приютяват хора и домашни любимци.

Освен храна и вода, посетителите получават и медицински грижи.

"Мисля, че е изключително важно, че обособихме тези пространства, където хората могат да дойдат, да се почувстват обгрижени и в безопасност. Да пийнат вода и да се подкрепят.", казва Джени Карвър, медицински специалист.

А в руската столица Москва край на горещините от последните дни сложи "апокалиптична буря", както я нарекоха местни медии.

Пороен дъжд и ураганни ветрове бушуваха в мегаполиса. Основни булеварди се превърнаха в реки. Изкоренени дървета и изпочупени клони са нанесли щети върху сгради и паркирани автомобили.

Временно бяха спрени няколко линии на метрото заради наводнения.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой и защо стреля по животни в кв. "Надежда"
Кой и защо стреля по животни в кв. "Надежда"
Ефективна ли е ТОЛ системата у нас
Ефективна ли е ТОЛ системата у нас