НОВИНИ

С поглед към Токио: Ивет Горанова ще преследва злато на Олимпиадата

bnt avatar logo
от БНТ
06:46, 29.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Ивет Горанова е надеждата ни за спечелване на златен медал в каратето на Олимпиадата това лято. Състезателката разкри целите и очакванията си за Токио пред репортера ни Петър-Делян Иванов.

Ивет, какво е за теб каратето? Какво ти даде и какво ти отне?

За мен каратето в момента е всичко. Аз ставам с мисълта за карате и лягам с мисълта за карате. Дало ми е повече отколкото ми е взело, дало ми е много дисциплина на първо място, научило ме е на уважение на самоконтрол, но доста са и нещата които ми е отнело като време за личен живот, сега все пак съм на 21 години, няма време за личен живот. Но всичко си заслужава.

Каратето за първи път е сред олимпийските спортове. Имаш честта да представяш България на Олимпиадата. С какви чувства заминаваш за Токио?

Много съм щастлива, изключително щастлива даже, че ще бъдем целият български отбор заедно. За мен това е страхотно преживяване и изключителна тръпка и мотивация. Разбира с, отивам да покажа най-доброто от себе си и да се борим за златния медал.

Смяташ ли, че каратето ще остане олимпийски спорт?

Силно се надявам да остане олимпийски спорт, но за следващата Олимпиада, за 2024 г., каратето няма да бъде Олимпийски спорт. Надяваме се за 2028-ма да се върне отново като олимпийски спорт и вече за всяка една Олимпиада да сме част от олимпийския отбор.

За какво мислиш преди всеки двубой?

Мисля само за предстоящата среща. Не мисля две-три срещи напред или вече за награждаването. Мисля за самия противник и преигравам си в главата какво ще правя по време на срещата. Тактиката, която сме планирали да направим и най-важното... повтарям си, че мога да победя всяка, че не са нищо повече от мен и се мотивирам сама.

Кой е най-ценният съвет, който си получавала и от кого?

Първото нещо за което се сещам е, то не е от един човек, а от много хора, те ми повтарят винаги, бъди себе си и се забавлявай. Това нещо някак ме успокоява и ме кара да бъда истинска и да давам това, което чувствам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
ИЗБОРИ 2021: Предизборните битки днес в ефира на БНТ
Петровден е!
Петровден е!