НОВИНИ

Започна транспортирането на машините за секциите в чужбина

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
21:50, 28.06.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Транспортирането на машините за секциите в чужбина започна тази сутрин. 421 устройства ще бъдат разположени в 273 секции зад граница. А към РИК-овете в страната от днес се изпращат и машини, с които избирателните комисии да организират пробни гласувания за гражданите и да се обучават членовете на секционните избирателни комисии.

Подготовката за транспортирането на машините започна тази сутрин до летище София, където се съхраняват в охраняем склад. По силата на решение на Централната избирателна комисия Външното ни министерство осигурява логистиката им.

"Утре до 10.00 часа ще приключи изпращането на абсолютно всички 421 машини за гласуване извън страната. Машините се транспортират като дипломатическо карго с всички ангажименти по отношение на сигурността, която имаме. На територията на България те са придружавани и от жандармерия до съответните гранични пунктове", заяви Калин Анастасов от МВнР.

Според изборното законодателство в секциите в чужбина няма да има възможност за гласуване с преференция. Тъй като досега машините са използвани само в България, техният софтуер визуализира такава възможност.

"Взехме решение, че бюлетината извън страната ще бъде инсталирана със софтуера, който вече е използван, за да бъде еднакъв софтуерът за гласуване в и извън страната. Така че в машините, като се визуализира бюлетината при гласуване извън страната, ще има записа "предпочитания и преференция" отгоре в дясно на бюлетината, но няма да има кръгчетата и няма да има възможност да се гласува по този начин. Но остава този запис, за да не се препрограмира софтуерът, да не се налага отново да бъдат одитирани машините", заяви Росица Матева, говорител на ЦИК.

Във връзка със спиране на машина на частичните местни избори в Сърница вчера и появилите се съмнения, че техниката е прегряла заради висока температура в помещението, от ЦИК обясниха, че машината е спряла към 10.00-10.30 ч., когато не е било толкова горещо. Машините могат да работят до 60 градуса и би било по-голям проблем с хората, които стоят на такава температура, отколкото за машините, обясни Росица Матева.

По-рано пред БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева уточни още, че ако в рамките на 5 минути от поставянето на картата, избирателят не е успял да гласува, машината се изключва. От днес започва и изпращането на машини към РИК-овете, които да организират демонстрационни гласувания за гражданите.

Такива демонстрационни гласувания ще бъдат организирани в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Квитова преклони глава пред Стивънс на старта на Уимбълдън
Квитова преклони глава пред Стивънс на старта на Уимбълдън
Ексклузивни кадри: Заловиха група от 69 мигранти, палили огнища край Ихтиман
Ексклузивни кадри: Заловиха група от 69 мигранти, палили огнища край Ихтиман