НОВИНИ

Резултатите от изпитите в 7-и клас са най-добрите за последните 3 години

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:50, 28.06.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Резултатите от изпитите в 7-и клас са най-добрите за последните 3 години. Това съобщиха днес от Министерството на образованието.

Седмокласниците тази година са се справили по-добре дори от тези през 2019 г., когато нямаше COVID-19 и се учеше изцяло присъствено.

Ако погледнем резултатите по региони - най-високо ниво по български език и литература показват учениците от София, Смолян и Варна, а най-ниски резултати имат седмокласниците от Силистра, Сливен и Кърджали.

Представянето по математика остава сравнително ниско за цялата страна, но пак е по-добро от предишни години. Най-добре на изпита по математика са се справили в София, Варна и Смолян, а най-зле - в Сливен, Видин и Шумен.

Най-добрите резултати и от двете матури идват от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". На второ място по представяне са седмокласниците от Варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон", а на трето с отново много висок резултат са учениците от Природоматематическата гимназия "Никола Обрешков" в Бургас.

Трима ученици в цялата страна нямат нито една грешка и на двата изпита. Толкова пълни отличници имаше и миналата година.

На какво се дължат високите резултати в края на трудната учебна година - отговорите потърсихме и от учители, и от ученици в столичното 122-о училище. С резултатите дойде и въпросът - стават ли учениците ни по-знаещи?

"Сравнихме веднага резултатите с предходните години. Наистина са малко по-добри от миналата година", каза Ивета Германова, директор на столичното 122-о ОУ "Николай Лилиев".

Това е тенденцията в цялата страна. И тук идва другият въпрос - дали министерството е дало по-лесни задачи?

"Лично аз смятах, че матурата ще бъде по-трудна, отколкото се оказа впоследствие", обяснява ученик от 7-и клас.

Потвърждават го и учителите.

"Вариантът, който им се падна тази година, беше доста улеснен. Макар че и този от миналата година не беше много сложен", казва Христина Стефанова, учител по български език и литература.

Въпреки това някои грешки продължават да се повтарят. Само един на четири седмокласници в цялата страна открива всички правописни грешки в текста. И все пак математиката и тази година остава по-трудна.

За направените грешки учениците лесно можеха да обвинят онлайн обучението.

"Мисля, че онлайн обучението не ми попречи особено много", споделя седмокласник.

Не се оправдават с Ковид годината. А от образователното министерство не казват дали успехът се дължи на по-лесни задачи. Лаконично определят представянето на седмокласниците като "положително".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Квитова преклони глава пред Стивънс на старта на Уимбълдън
Квитова преклони глава пред Стивънс на старта на Уимбълдън
Ексклузивни кадри: Заловиха група от 69 мигранти, палили огнища край Ихтиман
Ексклузивни кадри: Заловиха група от 69 мигранти, палили огнища край Ихтиман