НОВИНИ

Двата най-заразни варианта на COVID-19 вече се разпространяват в България

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:32, 28.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В 20 области в страната за последното денонощие не е бил регистриран нито един нов случай на коронавирус. За последните 24 часа няма и починал пациент с COVID-19.

На този фон обаче южноафриканската мутация на коронавируса вече е у нас. Така нареченият бета вариант е засечен за първи път. Към това - установени са и нови случаи на индийския - делта вариант на COVID-19. Всички 8 положителни проби са от София и са взети в периода между 6 и 14 юни. Очакванията са до края на юли 70% от инфектираните в Европа да са с индийския вариант. Успокояващото в случая е, че ваксините действат срещу новите мутации.

Очаквано - двата най-заразни досега варианта на коронавируса вече се разпространяват и у нас. И осемте положителни проби са взети в болница "Пирогов". Заразеният с южноафриканския вариант е временно пребиваващ в страната, а седемте души с индийския са колеги в Столичния електротранспорт.

"Седемте установени, трима са маневристи, другите четирима са ватмани. Никой не е съобщавал, че еди кои си са били с някакъв особен щам", коментира инж. Иво Василев - заместник-директор в "Столичен електротранспорт'.

Един от заразените е бил приет в болница.

"В тежко състояние с двустранна пневмония, с нужда от кислород, но към момента вече е много добре", каза проф. Ива Христова - и.д. директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Очаква се делта вариантът да стане доминантен - да измести напълно британския. Този процес вече се наблюдава в различни части на Европа. Предполага се, че в София поне 30% от пробите са с индийския вариант.

"Нещата са ясни - новият вариант, който ще предизвиква заболеваемостта, ще бъде делта вариантът до поява на още по-нов", обясни доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

"В близко бъдеще очакваме доста повече пациенти с делта вариант, но това е и очаквано, защото е много по-силно инфекциозен и по-бързо прави епидемични взривове", каза проф. Ива Христова.

Мерките на този етап няма да бъдат променяни. Обмисля се да бъде разширен списъкът на страните, за които има ограничения за влизане в България.

"Ключовото - ако искаме да сме максимално подготвени за неминуемата среща с вируса, трябва да имаме максимално високо ваксинационно покритие, всичко друго са палиативни мерки, колкото и да правим профилактични и да затягаме граничния контрол, всичко това ще повлияе, но няма да предотврати вълна", каза Ангел Кунчев.

Ваксините действат срещу всички познати варианти у нас.

"Имунизираните могат да бъдат сигурни, че са предпазени от тежко протичане и смърт, което е повече от достатъчно", каза още Ангел Кунчев.

Делта вариантът засяга по-млади хора - това се доказва и от установените случаи у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запушен напоителен канал спомогнал за тежките наводнения в община Горна Оряховица?
Запушен напоителен канал спомогнал за тежките наводнения в община Горна Оряховица?
Притеснение около здравето на Ким Чен Ун
Притеснение около здравето на Ким Чен Ун