НОВИНИ

Мярката 60/40 продължава и през юни и юли, но ще бъде променена

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:15, 28.06.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Антикризисната мярка 60 на 40 ще продължи и през месеците юни и юли, но ще претърпи промяна. Засегнатите от пандемията бизнеси ще получават финансиране от държавата в зависимост от процентния спад на оборота.

Това стана ясно след заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Обмислят се и варианти за преизчисление на пенсиите, според които добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите.

За удължаване на мярката 60 на 40 ще бъдат отпуснати 120 милиона лева за юни и юли. Предвижда се промяна в мярката, като този път интензитетът на помощта ще бъде на две части.

"При 30% спад на оборота държавата ще дава 50% от осигурителния доход и ще бъдат включени и осигурителните вноски. При спад в оборота с 40% помощта от държавата ще продължи да бъде 60 на 40. 60% ще получат фирмите за наетите работници и служители, като тази помощ ще бъде изчислена от април и дължимите вноски от работодателя", обясни служебният социален министър Гълъб Донев.

Работодателите подкрепиха промените, но предложиха към засегнатите бизнеси да бъде включен пътническият и въздушният транспорт, тъй като 13 компании са в тежко състояние.

От конфедерация "Подкрепа" реагираха срещу изключването на "Мини Марица изток" от това подпомагане, което според тях ще доведе до съкращаване на 2000 миньори.

От заседанието на социалните партньори стана ясно още, че Националния осигурителен институт обмисля варианти за преизчисление на пенсиите, според които добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите, а не всеки месец да се мисли откъде да се намерят пари.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че икономическата обстановка у нас се подобрява, като разчетите са, че ще бъдат реализирани 1 - 1,5 млрд. повече приходи до края на годината.

"Общата рамка, която се задава на актуализацията на бюджета е да се запази нивото на предвидения дълг и дефицит и този 1 - 1,5 млрд. да бъде похарчен за подготовка, за посрещане на една доста тежка есенно-зимна вълна на COVID кризата", допълни още министър Василев.

Според него с реализираните приходи в бюджета ще бъде подпомогнати бизнесът, здравеопазването и пенсионерите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Машините за гласуване могат да работят до 60 градуса температура
ЦИК: Машините за гласуване могат да работят до 60 градуса температура
Голям пожар избухна в Лондон
Голям пожар избухна в Лондон