This is a modal window.
Черешопроизводители от Кюстендилско се оплакаха, че не могат да реализират продукцията си на българския пазар и това ще доведе до големи загуби за тях. По думите им тонове хубави и сладки череши ще отидат за ракия, защото няма кой да ги изкупи - пунктовете не работят.
Кирил Димитров отглежда над 100 декара черешови насаждения в местността Черна нива край кюстендиското село Невестино. По думите му тази година реколтата е много добра. Проблемът обаче е, че в пунктовете изкупуват само определени сортове череши и затова много производители
няма къде да пласират продукцията си.
Според Димитров в региона от години има монопол върху пазара на череши и затова много от стопаните трудно реализират продукцията си.
"Тук се настаниха италианците, те диктуват цените, изкупуват зелени череши, зрели не искат, докарват от чужбина тирове, за да могат да намалят нашите цени и в края на краищата нашите череши остават по дърветата за птиците или така да гният. Миналата година аз оставих 30 тона, сега също ще има около 30 - 40 тона. Става за сушени плодове, има добър сок, става за сокове, но засега не върви никъде", оплаква се земеделският производител Кирил Димитров.
Микеле Мастропаскуа е собственик на най-голямата фабрика за преработка на череши в региона, която работи повече от 18 години. Според него местните производители предлагат хубави череши, проблемът е обаче, че за да отговарят на технологичните нужди на преработващите машини, плодовете, които купува, трябва да са с точно определен размер.
За да реализират продукцията си, стопаните е необходимо да търсят пазар и на други места в страната, но все още нямат сдружение, което да защитава интересите им, смятат прекупвачите на плодове.