НОВИНИ

На 30 юни изтича срокът за статут на уседналост във Великобритания

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 28.06.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

5 години след референдума за Брекзит последствията от напускането на Великобритания на ЕС се усещат все по-силно. Те засягат пребиваването в страната на хиляди европейци, сред тях и българи.

На 30 юни изтича срокът за кандидатстване по схемата за статут "уседналост", коментира за зрителите на "Светът и ние" Нишан Джингозян, служител в кметство Брент и ръководител на програма, финансирана от Министерството на външните работи на Обединеното кралство в кметство Енфилд, където живеят много сънародници.

"Това е процедура, която предоставя възможността на всички граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, включително и българите, да получат правото да работят, живеят, учат, имат достъп до системата за здравеопазване в Обединеното кралство", обясни Нишан Джингозян.

Локалните кметства и училищата са получили от Министерството на вътрешните работи на Великобритания инструкции какви ще бъдат правомощията им в случай, че дете или неговите родители не са кандидатствали за статут на уседналост.

Всеки гражданин на ЕС, включително и българите, ако до 1 юли не са успели да придобият този нов имиграционен статут или ако не успеят да го докажат, няма да имат достъп до услуги, предоставени във Великобритания - до системата за здравеопазване, за кандидатстване за жилище, за работа, пътуване и т.н.

Отсрочката от 28 дни за кандидатстване за статут са само по уважителни причини, като например пребиваване в болница, ако не е имало физическа възможност за кандидатстване. Нишан Джингозян предупреди, че това не е отсрочка и отправи апел към българите, които още не са подали документи, да се възползват от тези последни дни до 30 юни. След 1 юли ще бъде почти невъзможно да се придобие този имиграционен статут.

"Една голяма част от българите във Великобритания успяха да получат този статут на уседналост, данните са за около 300 000 до момента, те се променят ежедневно", каза Нишан Джингозян.

Според него има и голяма група граждани на България, които принадлежат към т.н. уязвими групи - хора с увреждания, възрастни, сезонни работници, студенти - те все още не са кандидатствали. Става дума за може би десетки хиляди българи в Обединеното кралство.

Проблемите, с които се сблъскват обикновено са невъзможност да предоставят документи, които се изискват за доказване периода от време, за което те са пребивавали в страната. Някои от тези хора имат и проблеми с компютърната грамотност и езиковата подготовка.

Какво още посъветва Нишан Джингозян вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 ранени щъркели живеят във Варненския зоопарк
Над 20 ранени щъркели живеят във Варненския зоопарк
Тонове хубави и сладки череши ще отидат за ракия - няма кой да ги изкупи
Тонове хубави и сладки череши ще отидат за ракия - няма кой да ги изкупи