НОВИНИ

Пътят на 19-годишно момиче от Айтос до Олимпиадата в Токио

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 28.06.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Айтозлийката Селин Али отново ще прослави България по целия свят. Световната и европейска шампионка по ловна стрелба получи една от квотите за участие в Олимпийските игри в Япония. Така тя се нарежда до шампионите Мария Гроздева и Ивет Лалова.

Точност, ловкост и правилна преценка. Качества, които всеки добър стрелец трябва да притежава. Какво се случва обаче, когато жените грабнат пушките? За това разказва Селин Али от Айтос. Тя е само на 19 години, а вече е с квота за олимпийските игри през юли в Токио.

"Много труден и много дълъг път. Кажи речи аз се занимавам професионално от 6-7 години. Първият ми изстрел беше на 12 години, тъй като дядо ми е ловец, баща ми е ловец и съм свикнала с мисълта, че оръжието и човекът могат да са приятели. Стига да се използват по предназначение и внимателно", казва тя.

А годините професионална кариера описва с две думи - упоритост и лишения. Те обаче са от едната ѝ страна. От другата стои желанието за победа, което винаги надделява. Именно затова още като тийнейджър печели Световното първенство по ловна стрелба в Италия през 2019 г. Състезава се с 616 стрелци от общо 86 държави.

"Лятото, докато всички ходеха да работят или да обикалят по морето, аз се събуждах и заспивах на стрелбището. Много нерви, много пот, много кръв. Когато станах световен шампион тогава имах и проблеми с оръжието и имах много голяма и сериозна рана на бузата", споделя Селин.

Селин ще се състезава в дисциплината „Трап", която представлява стрелба по 50 летящи мишени. Разказва ни, че олимпийският медал е постижима мечта въпреки финансовите трудности, с които трябва да се справи.

"Колкото по-добър искаш да станеш, толкова повече трябва да стреляш, което струва много пари. Патроните са много скъпи, оръжието е много скъпо", обяснява тя.

На стрелбището в Айтос срещаме и баща ѝ - човекът, който през годините следи всяко нейно действие и учи погледа ѝ да гледа в правилната посока. Той е не само нейн родител, но и личен треньор, който успява да развие потенциала ѝ.

"Това е плод на дългогодишните ѝ усилия и, че се доказа наистина през последните години", споделя баща ѝ Ниязи Мехмед.

„Най-вече ме научи на търпение и на това да прощавам и да правя компромиси. Мога да кажа, че имаме една много силна връзка между баща и дъщеря благодарение на този спорт", споделя Селин.

Срещаме се и с началната учителка на Селин, която я описва като "огнено момиче".

"През тези 4 години, през които имах удоволствието да бъда неин учител, си беше все такава емоционална, енергична. Не сме се и съмнявали нито за секунда, че това момиче ще успее и занапред в живота", казва учителката ѝ Таня Петкова.

Повече от 30 години България не е изпращала на Олимпийски игри състезател по ловна стрелба. През 2021 г. Селин ще е единственият български представител на Федерацията по ловна стрелба, получил одобрение за олимпийско участие от Международната федерация.

Вижте още във видеото.

Репортер: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блинкен зове съюзници да си приберат гражданите, арестувани в чужбина за връзки с „Ислямска държава”
Блинкен зове съюзници да си приберат гражданите, арестувани в чужбина за връзки с „Ислямска държава”
Над 20 ранени щъркели живеят във Варненския зоопарк
Над 20 ранени щъркели живеят във Варненския зоопарк