НОВИНИ

Ваксинираха първите ученици над 15 години в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 28.06.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Първите ученици на възраст над 15 години бяха ваксинирани в Пловдив. От Регионалната здравна инспекция отчитат слаб интерес към имунизацията.

До момента под 10% от учащите в четири от пловдивските гимназии, в които е проведена информационна кампания, са заявили желание да бъдат ваксинирани.

Много малко са децата, които дойдоха с родители или учители във ваксинационния кабинет в РЗИ днес. Едва 130 са формулярите с информирано съгласие, попълнено от родителите по време на кампанията в четирите пловдивски гимназии.

"Смятам, че това е решение, което трябва да вземе всяка една майка. Цялото ми семейство е ваксинирано и мисля, че това е граждански дълг", споделя майка на ваксинирано дете.

Днес трябваше да бъдат ваксинирини учениците от Английската гимназия.

"Интересът е слаб, защото родителите имат колебание. Ако искат да имат присъствено обучение на децата си, то те трябва бъдат ваксинирани. Това важи и за тази част от учителите, които все още не са ваксинирани", казва д-р Ваня Тенчева-Манчева.

Екипите в РЗИ отговарят на всеки въпрос, за да подпомогнат вземането на решение за поставяне на ваксина.

"Децата по принцип имат леко притеснение, така че малко по-внимателни трябва да бъдем с тях, за да не се страхуват", обяснява д-р Добринка Вълова.

Ваксини поставят и личните лекари. И при тях обаче има слаб интерес към ваксините – 50 от семейните лекари дори не са взели нито един флакон от началото на ваксинационната кампания.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар избухна в Лондон
Голям пожар избухна в Лондон
Агенцията по вписванията е обжалвала решението на съда за завръщането на Боби Михайлов
Агенцията по вписванията е обжалвала решението на съда за завръщането на Боби Михайлов