НОВИНИ

Дружеството "Автомагистрали" е пред колапс, министър Комитова уточни защо са блокирани сметките

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:39, 28.06.2021
6463
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Автомагистрали" са пред колапс. Има опасност от временно спиране на изграждането на АМ "Хемус". Причината - блокирани банкови сметки от регионалния министър. За това предупреждават от държавното дружество.

На този фон продължават опитите да бъде вписано в Търговския регистър временно ръководство след два отказа на съда заради жалби от изпълнителния директор Стоян Беличев.

От "Автомагистрали" твърдят, че заради блокираните банкови сметки на дружеството във всички търговски банки и поставения лимит за плащания от 10 000 лв. на седмица, са пред колапс. Предупреждават, че изграждането на „Хемус“ ще спре и няма да могат да поддържат автомагистралите в страната.

Предричат хаос и напрежение за всички пътуващи и за бизнеса, свързан с пътната инфраструктура. В отговор регионалният министър обясни, че поддръжката на магистралите се извършва от Агенция "Пътна инфраструктура".

"Няма никаква опасност нищо да се спре. Аз се грижа всеки ден за това нещо и няма да допусна нищо да се спре. Нито поддръжка, нито строителство", заяви служебният регионален министър Виолета Комитова.

Министър Комитова уточни, че има уговорка с изпълнителния директор на "Автомагистрали" всяка седмица в доклад да заявява разходите, които са необходими на дружеството. Поставеният лимит има за цел да стопира авансовите плащания към фирми.

"Тази сума е определена от него колко пари му трябват седмично. Той подава този доклад и посочва сумата. Аз само одобрявам без да коментирам", допълни още министър Комитова.

Днес от регионалното министерство са подали за трети път документи за вписване в Търговския регистър на временно ръководство, което да управлява до провеждането на нов конкурс през юли. Вече два пъти Софийският градски съд спира процедурата след жалба на старото ръководство с мотива, че за постовете не е бил проведен конкурс, а членовете в съвета трябва да са петима, а не трима.

По жалбите се е произнесъл един и същи съдия, който според Комитова спира вписването по още няколко аналогични казуса - Българска банка за развитие и Александровска болница.

От съда заявиха за "По света и у нас", че съгласно предварително изготвен седмичен график, трима дежурни съдии разглеждат делата, образувани по молби за спиране на регистърно производство. В периода 21 - 25 юни в Софийски градски съд са били образувани 12 такива дела, които са разпределени на случаен принцип чрез Единната информационна система между тримата дежурни съдии.

Днес и от Министерството на икономиката са подали ново искане за вписване на одобрените от БНБ членове за Надзорен и Управителен съвет на ББР в Търговския регистър. Двете институции оспорват на втора инстанция спирането на вписването на нови членове като незаконосъобразно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полската църква се извини за насилието над малолетни
Полската църква се извини за насилието над малолетни
ЦИК: Машините за гласуване могат да работят до 60 градуса температура
ЦИК: Машините за гласуване могат да работят до 60 градуса температура